Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, IŞİD’e karşı hava operasyonlarını olumlu karşıladıklarını belirterek IŞİD karşıtı koalisyona İran ve Rusya’nın katılması olasılığının bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin IŞİD’e saldırılarda yer almalarına karşı olmadıklarını da ifade eden Haydar, Suriye uçaklarının IŞİD’in kuşatması altındaki Kobani’ye yardım etmemesinin nedeni olarak da Türkiye’yi gösterdi.

Bakan Ali Haydar, Erbil’de yayın yapan Rudaw ile yaptığı mülakatta “IŞİD ve El Nusra gibi terörist grupları yok etmeye yönelik herhangi bir uluslararası çabaya destek verdiklerini“ de söyledi.

Suriyeli Bakan, hava operasyonlarını olumlu karşılamakla birlikte hükümetinin bazı koşullarının olduğunu söylenen Haydar, “Bu da, Suriye devlet kurumları ve Suriye ordusu üslerinin, hiçbir koşulda hedef alınmaması demek. Başka bir ifade ile Suriye hükümeti ile tam bir koordinasyon olmalı” şeklinde konuştu.

Haydar, IŞİD karşıtı koalisyon üyelerinin sorulması üzerine, “Biz, IŞİD’e karşı saldırılara Suudiler veya Türkler veya Katarlılar veya Ürdünlülerin katılmalarına karşı değiliz. Bu ülkeler, aslında IŞİD’in oluşturulmasının nedeniler. Eğer şimdi IŞID’e saldırılara katılırlarsa bu iyi bir şey” sözlerini kullandı.

Bu arada, Haydar, Suriyeli savaş uçaklarının neden IŞİD’in kuşatması altındaki Kobani’ye yardım etmediklerinin nedeni olarak da Türkiye’yi gösterdi.

Haydar “Türk hükümeti ile bir açmaz yaşıyoruz, bu yüzden bizim hava kuvvetlerimizin sınırlarına yakın bölgede uçamıyor” dedikten sonra Türkiye’nin sınıra fazla yaklaşan bir Suriye uçağını düşürdüğünü sözlerine ekledi.