Kobani’de IŞİD bugün özellikle Mürşitpınar sınır kapısına yakın bölgelere çok sayıda havan topu attı. Kobani’nin doğu ve güneyinden de saldırılarını sürdürdü.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız geceyarısı twitter üzerinden paylaştığı mesajda Kobani’ye ilişkin şöyle yazdı: Uçaklar, son  yirmi dört saatte nihayet şimdi Kobani'nin güneybatısına üç bomba bıraktı.

Gün boyu bazı haberlerde IŞİD’in Kobani’den çekildiği yönünde bilgiler yer aldı ancak bölgeden gelen haberlere göre IŞİD’in ağır darbe aldığı doğru olsa da Kobani’den çekildiği doğru değil. IŞİD diğer bölgelerden takviye güç göndermeye ve Kobani'ye saldırmaya devam ediyor.

HAMZA AKTAN BÖLGEDEN BİLDİRDİ

Kobani Kantonu Savunma Bakanı İsmet Hasan ile YPG-YPJ komutanı Meryem Kobani, İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan’ın sorularını yanıtladı.

İkinci ayına giren Kobani direnişinde Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kentten çekilmeye başladığı yönündeki haberlerin aksine kent içindeki sokak çatışmaları ve IŞİD’in kent merkezine yönelik saldırıları azalmış değil.

Kobani Kantonu Savunma Bakanı İsmet Hasan ile YPG komutanlarından Meryem Kobani kentteki durumla ilgili İMC TV’nin sorularını yanıtladı.

Kobanili iki yetkili de ABD’nin hava saldırılarının örgüte kayıplar verdirdiğini doğruluyor, ancak örgütün bazı noktalardan çekildiği yönündeki haberleri yalanlıyor.

Kantonun Savunma Bakanı Hasan, çatışmaların özellikle kentin doğu ve güneyinde devam ettiğini, IŞİD’in kent merkezini tank ve toplarla vurmaya devam ettiğini söyledi. Hasan, IŞİD’in çekildiğine yönelik haberler için de “kentte ilerleyemediği doğru ancak geri çekildiği yönündeki haberler doğru değil, aksine çevremizdeki şehirlerden takviye güç alıyorlar, şehrin tüm taraflarında varlar” dedi.

YPG Komutanı Meryem Kobani de İsmet Hasan gibi “IŞİD’in çekilmesine dair bir işaret yok” ifadesini kullandı.

Kobanili yetkililerin yalanladığı bir diğer iddia YPG’ye silah yardımının ulaştırıldığı.

Savunma Bakanı Hasan, bu iddia için “Kobani’nin dört tarafı çevrilmiş durumda. Üç tarafında IŞİD, bir tarafında Türkiye var. Silahın gelebileceği tek yer Türkiye, Türkiye de bu yolu açmış değil. Herhangi bir taraftan bize ulaşmış bir silah yardımı yok” açıklaması yaptı.

Meryem Kobani de, “Ben burada YPJ’nin sorumlusu olarak bir destek görmüş değilim. Sadece hava saldırıları anlamında bir destek oldu, onun dışında bir şey yok” dedi.

Kobanili yetkililer, silah yardımının yapılabilmesi için Türkiye’nin koridor açması yönündeki talep ve çağrıyı da yineliyor.

YPG-YPJ komutanı Meryem Kobani, “Silah yardımının nasıl olacağı, IŞİD’e karşı oluşturulmuş uluslararası koalisyonun çözeceği bir konu. Eğer söylendiği kadar çok katılımlı bir koalisyon ise Türkiye’yi de ikna edecek güçleri olmalı. Çünkü IŞİD tehlikesi sadece biz Kürtler için yok, Türkiye için, herkes için var” diye konuştu.

“İNSANLIK İÇİN SAVAŞIYORUZ”

İMC TV’ye konuşan yetkililerin ortaklaştığı bir diğer konu ABD’nin hava saldırılarının etkisine dair.

İsmet Hasan ve Meryem Kobani, son günlerdeki hava saldırılarının çok etkili olduğunu vurguluyor. YPG Komutanı Kobani, bununla ilgili “hava saldırılarının çok olumlu sonuçları oldu ama “IŞİD’in gücünü kırdı” diyemeyiz” dedi. “Amerikan basınından sorduklarında da ABD’nin bu desteği için teşekkür ettim” diyen Kobani, “Çünkü bu destek sadece bizim için değil, tüm insanlık için. Biz burada sadece Kürtler için savaşmıyoruz, insanlık için savaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hamza Aktan / İMC TV