Kobani'de bulunan üç hastanenin IŞİD tarafından bombalanmasının ardından kentte ciddi sağlık sorunları yaşandığı bildirildi.

Yaşanan çatışmalardan dolayı ilaç ve doktor sıkıntısının yaşandığı Kobani'de kenti terk etmeyerek yaralıların tedavisi yapan doktor Welat Xelîl Omer, tedavi konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını aktardı. Omar  sadece basit yaralanmalara müdahale edebildiklerini söyledi.

DİHA'da yer alan habere göre 10 binin üzerinde sivilin bulunduğu kentte sadece 4 doktor bulunuyor. İki gözlü bir evde hastaları tedavi etmeye çalışan doktorlardan Welat Xelîl Omer, hastalarının üçte ikisinin sivil halktan olduğunu söyledi. Hastalarının genellikle yaşlı, çocuk ve kadınlar olduğunu söyleyen Omer, doktor sayısının az olmasının yanında ilaç sıkıntısı da yaşadıklarını kaydetti.

Son günlerde havaların soğumasıyla birlikte çeşitli şikâyetlerle kendilerine başvuran hasta sayısında ciddi bir artışın olduğunu söyleyen Omer, savaştan dolayı insanların yetersiz ve sağlıksız beslenmelerinin de hastalıklara davetiye çıkardığını vurguladı.

Omer, "Burada sadece yaralanan savaşçıları tedavi etmiyoruz. Sivil halktan gelen hastalarımız da çok fazla. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar son günlerde daha fazla gelmeye başladı. Çünkü havaların soğumasıyla bazı salgın hastalıkları baş göstermeye başladı. Yine yetersiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı gelen şikâyetler çok fazla. Burada elimizden geleni imkânsızlıklara rağmen yapmaya çalışıyoruz. Mesela gelen birçok hasta, bizden yemek istiyor. Bizim bunları karşılama gibi bir şansımız yok. Biz ancak basit yaralanmalara müdahale edebiliyoruz" dedi.

İlaç sıkıntılarının olduğunu söyleyen Omer, "İlaç sıkıntımız var; ama sağolsunlar geçen gün bir miktar yardım gönderildi. Ancak bu ihtiyacı karşılayamıyor. Gelen hastalarımızın üçte biri ancak savaşçılar, diğerleri hepsi sivil halk. Her birinin ayrı bir hastalığı var ve bizde de bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar yok. Şimdi burada sadece 4 doktor bulunuyoruz, bu sayı da ihtiyacı karşılamıyor. Profesyonel doktorlarımız kentten ayrılmak zorunda kaldı. Şimdiki yerimizde iki odamız var biri muayene için kullanılıyor diğeri de ameliyathane. Neredeyse teçhizat olarak bizim burada hiçbir malzememiz yok. Üç hastanemiz vardı üçü de bombalandı" diye kaydetti.

Hastalarını müşahede altında tutma ve yatırma imkânlarının dahi olmadığını belirten Omer, "Küçük bir yerimiz var. Hastaları yatırma gibi bir durumumuz yok. Onun için burada müdahalelerini yaptıktan sonra kentteki bazı evlerde yatırıyoruz. Artık tedavilerine orada devam ediliyor" dedi. Omer, 10 binin üzerinde sivilin kentte bulunduğunu kaydederek, "Şu anda tahminen on bine yakın sivil var Kobanê'de. Mesela bunlardan havan ve topların şarapnelleriyle yaralanmış olanlar da var" diye belirtti.

"En çok sıkıntı yaşadığımız konulardan biri de sınır kapısının kapalı olması" diyen Omer, bugüne kadar kapının geç açılmasından dolayı 10 kişinin kan kaybından yaşamını yitirdiğini belirterek, şöyle devam etti.

"Bugüne kadar 10'un üzerinde hastamız kapının açılmamasından dolayı kan kaybederek yaşamını yitirdi. Bunlardan 6'sı YPG/YPJ savaşçısıydı, 2'si Özgür Suriye Ordusu'ndandı, 2'si de sivildi. Yaraları ağırdı ve acilen ameliyat edilmeleri gerekiyordu. Ama 5 saate yakın kapıda bekletildiler. Sonuçta da şehit oldu bu arkadaşlarımız."