Uzun süre IŞİD saldırılarına maruz kalan ve büyük bir kısmı harabeye dönen Kobani şimdi ayağa kalkmaya çalışıyor. Savaşın ağır izlerini taşıyan kent şimdi salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya.

Enkazlardan çıkarılamayan cesetler salgın riskini artırırken yeterli sağlık hizmetlerine ulaşamama en büyük sıkıntı.

Şırnak-Mardin Eczacı Odası’na üye 3 eczacıdan oluşan heyet 21 Nisan’da Kobani’ye giderek bir rapor hazırladı.

Kobani’de yaşanan ve olası salgınlara dikkat çeken heyet Kobani’de özellikle sağlık merkezlerinde incelemede bulunup eksiklikleri tespit etti.

Kobani’nin her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunun altını çizen heyetin hazırladığı raporun bir kısmı şöyle:

ŞEHİRDE SU ŞEBEKESİ YOK

Doğu ve güney kısmı tamamen harabeye dönen kentte, nispeten daha iyi durumda olan batı kısım ile güvenliği sağlanmış köylerde yaklaşık 90 bin insan yaşamaktadır. Nüfus, kente geri dönüşlerin devam etmesiyle her geçen gün artmaktadır.

Yaşama elverişli bölgede kanalizasyon altyapısı kullanılabilir durumda olduğundan acil bir sorun tespit edilmemiştir. Ancak, nüfusun artması ile risklerin ortaya çıkabileceği öngörülmektedir. Kentte 1,5 yıldır elektrik şebekesi bulunmamaktadır.
Şehirde su şebeke sistemi bulunmadığından evlerde su ihtiyacı kuyularla karşılanmaktadır. Yapılan kısmi analizlerde mevcut kuyu sularının yaklaşık yüzde 60’ının kullanıma uygun olduğu tespit edilmiştir. Fakat dezenfeksiyon imkânı yetersiz olduğundan sağlık risklerinin ortaya çıkma ihtimali mevcuttur.

Belediye hizmetleri yeterince yürütülemediği için özellikle çevre temizliği düzenli şekilde yapılamamaktadır. Çöp toplama faaliyetleri ise Suruç Belediyesi’ne ait araçlar tarafından kısmen yürütülebilmektedir. Yaz aylarının başladığı da düşünülürse halk sağlığını tehdit eden risklerin arttığını söyleyebiliriz.

ENKAZ ALTINDAKİ CESETLER SALGIN RİSKİNİ ARTIRIYOR

Mayın ve diğer tuzakların oluşturduğu riskler nedeniyle savaş enkazı istenilen hızda temizlenememektedir. Yıkıntıların yol açtığı yoğun toz, başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere birçok hastalık etkenini taşıma riskini barındırmaktadır. Öte yandan, enkaz altında bulunan cesetlere ulaşılamıyor olması salgın-bulaşıcı hastalık riskini artırmaktadır. Fare, yılan, akrep gibi hayvanların sayısında görülen artış ve çürümeye bağlı ortaya çıkan kötü koku yaz aylarının başlamasıyla bu riskin daha da artacağını göstermektedir.

MEVCUT SAĞLIK MERKEZİ YETERSİZ

Şu an için, bütün sağlık hizmetlerini organize eden ve tam kurumsallaşamamış sağlık koordinasyondan bahsetmek mümkündür . Mevcut durumda sağlık hizmetleri biri geçici olan iki sağlık merkezi, bir adet özel hastane ve 15 adet serbest eczane vasıtasıyla verilmektedir. Bu merkezlerden yalnızca Özel Emel Kobani Hastanesi’nde 2. basamak sağlık hizmetleri kısmi olarak verilebilmektedir. Diğer merkezler yeterli düzeyde olmamakla beraber 1. basamak sağlık hizmeti sunmaktadır. Mevcut sağlık merkezlerinin yetersiz olmasından dolayı, ağır hastalar Türkiye’deki hastanelerde tedavi görmektedir.

Kentteki sağlık kadrosu; 12 doktor, 17 hemşire, 12 yardımcı sağlık personeli ve 2 eczacıdan oluşmaktadır. Bu sağlık personeli yukarıda bahsedilen sağlık merkezlerinin tümün de dönüşümlü ve koordineli olarak çalışmaktadır.

BEBEK AŞILARININ HİÇBİRİ 8 AYDIR YAPILAMIYOR

Güncel bilgilere göre:

• Hastaların %40’ı bebek ve çocuklardan oluşmaktadır.
• Hastaların %20’si sadece ilaç almak için başvurmaktadır.
• En sık görülen hastalıklar arasında bronşit, gastrit, hassas bağırsak sendromu ve astım sayılabilir.
• Şehirdeki su sıkıntısı ve barınma yetersizliğinden dolayı bit, uyuz ve enterit gibi hastalıklar sıkça görülmektedir. Henüz salgın boyutuna ulaşmasa da mevcut koşulların devam etmesi durumunda salgın riskleri büyümektedir.
• İleride su kaynaklı epidemik hastalıkların ortaya çıkma tehlikesi mevcuttur.
• Sıcaklıkların artması ile enkaz altında bulunan cesetlerden kaynaklı bulaşıcı salgın hastalıkların yayılacağı öngörülmektedir.
• Rutin yapılması gereken bebek aşılarının hiçbiri 8 aydır yapılamamıştır. Özellikle kızamık vakalarında ciddi artış bulunmaktadır.
• Savaş kaynaklı psikolojik problemler özellikle kadınlar arasında artış göstermiştir. Son zamanlarda prematüre doğum sayısında da belirgin bir artış vardır. Bu durumda yenidoğan bebek bakımını da zorlaştırmaktadır ve anne-bebek ölümü ihtimali yükselmektedir.

KOBANİ’YE KARDEŞ ELİNİZİ UZATIN

Mardin-Şırnak Eczacı Odası Kobani’ye hastane ve mobil sağlık merkezi kurulması için destek bekliyor. Bu bağlamda 23 Mayıs’ta Mardin’de İlkay Akkaya, Suavi,Metin Kemal Kahraman, Çar Newa Serhat, Zelal Gökçe, Serhat Kural, Ahmet Aslan, Tara Mamedova ve Erdoğan Emir’in katılacağı bir konser gerçekleştirilecek.

Kampanya ile bilgiler:
SMS ile DERMAN yazıp 4384e göndererek 5TL bağışta bulunulabilir.
Mardin Vakıfbank şubesinde yurt içi ve yurt dışı bağış hesapları açıldı;
Vakıfbank Mardin şubesi
Hesap Adı: Mardin Eczacılar Odası yardım hesabı
YURT İÇİ YARDIMLAR İÇİN:
IBAN:TR050001500158007302223290

YURT DIŞI YARDIMLAR İÇİN:
SWIFT KODU: TVBATR2A
EURO HESABI:TR380001500158048015059301
USD HESABI:TR480001500158048015059315
STERLİN HESABI:TR260001500158048015059323

İLETİŞİM:
Facebook: Rojavaya Kardeş Eli
Twitter: @rojavakardeseli
Hastag: #DermanYaz4384eGönder
İrtibat Tel.: 04822128747-05368992887-05332809083-05425381215-05377400907

Raporun tamamına ulaşmak için TIKLAYIN

Kaynak: Demokrat Haber