Kobani’nin sembolü haline gelen AFP’nin servis ettiği fotoğraf karesinin yer aldığı Newroz davetiyesini dağıtan HDP’li yöneticiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2016 yılında Bingöl’de Newroz kutlaması için hazırladığı ve üzerinde IŞİD’in saldırdığı Kobanê’de yaşanan yıkıma bir evin çatısından bakan YPG’linin fotoğrafının bulunduğu davetiyeyi dağıttığı için 3 ay tutuklu kalan HDP yöneticisi Metin Keçaş'a “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, davaya konu olay 12 Mart 2016 tarihinde Bingöl'ün Kiğı ilçesinde yaşandı. HDP Adaklı İlçe Yöneticisi Metin Keçaş, HDP Bingöl İl Örgütü’nün düzenleyeceği Newroz kutlamasına ilişkin hazırladığı ve üzerinde Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) servis ettiği IŞİD’in saldırdığı Kobanê’de yaşanan yıkımı bir evin çatısında izleyen silahlı YPG üyesinin fotoğrafının yer aldığı “Newroz Şima Bımbarek bo ÇEWLİK” yazılı davetiyeleri Kiğı'da dağıttığı sırada gözaltına alındı. Fotoğraf ise, yaşanan yıkımı konu alarak Kobanê'nin sembolü haline gelmişti. 

POLİS VE SAVCILIKTAKİ İFADE TUTUKLAMA GEREKÇESİ YAPILDI

Kiğı İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan Keçaş, aynı gün çıkarıldığı Kiğı Adliyesi’nde tutuklandı. Kiğı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işlemleri sırasında polisin,  olay ile bir ilgisi olmayan ve CMK’ye aykırı olan “PKK/KCK terör örgütü hakkında ne düşünüyorsun” şeklindeki sorusuna Keçaş’ın verdiği belirtilen "PKK bir terör örgütü değildir, Kürt halkını temsil eden bir yapıdır" cevabı davetiyeyle birlikte tutuklama gerekçesi yapıldı. 

Keçaş, avukatının yaptığı itiraz üzerine 3 aylık tutukluğun ardından tahliye edildi. Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı Keçaş hakkında “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 6 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Bingöl 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Keçaş'ın davetiyeleri para karşılığında satarak elde ettiği geliri Sur olaylarının yaşandığı Diyarbakır’a gönderdiğini ileri süren savcı, Keçaş’ın savcılık ve hâkimlik ifadesindeki "PKK terör örgütü değildir" sözleri suçlamalara delil olarak gösterdi.

FOTOĞRAF 'ÖRGÜT ÜYELİĞİ'NE DELİL SAYILDI

Fotoğraf için “Üzerinde yıkılmış bir şehrin görüntüsü ve bir evin çatısından bu durumu izleyen silahlı ve mühimmatlı bir terör örgütü mensubu” ifadesini kullanan savcı, fotoğraftaki silahlı kişinin “genellikle PKK’lilerin kullandığı elbiseleri” giydiğini savundu.

Savcı, davetiyede yer alan fotoğrafı “örgüt üyeliği” için delil olarak gösterdi. Mahkeme ve savcılıktaki ifadelerinde üzerine atılı suçlamaları reddeden Keçaş,  davetiyeleri partisinin Bingöl’de düzenlediği Newroz’a katılması için dağıttığını söyledi. Mahkeme ve savcılıkta Kobanê fotoğrafına ilişkin sorulan soruya Keçaş, “Bu davetiyelerin üzerindeki yazılar Zazaca dilinde ‘Nevrozunuz kutlu olsun’ anlamına gelir. Davetiyede yıkık ve viran şekilde görünen şehrin neresi olduğunu arkası dönük sırtında uzun namlulu silah olan ve kamuflaj elbisesi giymiş olan şahıs kimdir? Asker midir bilmem. Neyi temsil ettiğini de bilmem” cevabını verdi.

5 YIL BOYUNCA DENETİME TABİ TUTULACAK

Bingöl 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 11 Kasım 2016 tarihinde sona eren yargılamada karar çıktı. Mahkeme, üzerinde Kobanê’de çekilen fotoğrafın bulunduğu Newroz davetiyesini dağıtarak, "Örgüt propagandası" suçunu işlediği iddiasıyla Keçaş'a 1 yıl 3 hapis cezası verdi. Keçaş hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını veren mahkeme, Keçaş'ın 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar verdi. Mahkeme, “Örgüt üyeliği” suçunu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle Keçaş hakkında beraat kararı verdi.

 FOTOĞRAF CEBİR VE ŞİDDET BARINDIRIYORMUŞ!

Gerekçeli kararda, PKK'nin cebir ve şiddet içermeyen propagandasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini savunan mahkeme, "Dosya içerisinde bulunan davetiyelerde belirtildiği üzere cebir ve şiddeti meşru gösterecek şekilde silahlı ve mühimmatlı bir terör örgütü mensubunun bulunduğu, söz konusu fotoğrafta silahın bulunması, fotoğrafın niteliği dikkate alındığında cebir ve şiddeti de ayrıca barındırdığı dikkate alınarak sanığın sabit olan eyleminden dolayı 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2-b-1 bendinde düzenlenen terör örgütünün propagandasını yapma suçundan dolayı cezalandırılması yoluna gidilmiştir" denildi.

Keçaş'ın avukatının karara yaptığı itirazı değerlendiren Erzurum Bölge Adliyesi Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onadı.