Türkiye sınırındaki Rojava'nın Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, Kobani'yi IŞİD'e vermeyeceklerini söyledi.

Müslim, "Özellikle Türkiye kendi içinde de IŞİD’e müdahale etmeli, yoksa sonra IŞİD başına bela olur" uyarısında bulundu.

Yoğun göç dalgasının olduğu, büyük çoğunluğunun Türkiye'ye sığındığı Kobani'de kalanlar ise silahlarla nöbet tutuyor. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu gruplar, sokaklarda devriyle gezip nöbet tutuyor.

Genelinde sessizliğin hakim olduğu ilçede IŞİD'e karşı büyük bir mücadele verdiklerini ifade eden, aynı zamanda PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in kardeşi olan Kobani Kanton Eş Başkanı Enver Müslim, kendilerinin ağır silahları bulunmadığını söyledi. En büyük silahlarının direniş inancı olduklarını kaydeden Müslim, Kobani’den göç edenlerin yüzde 60’nın kendi topraklarında savaşmak için Kobani’ye geri döndüğünü ifade etti.

Müslim şunları söyledi:

"Şu an IŞİD, Kobani’ye 6 kilometre mesafede bulunuyor. Kobani’nin güneyinde büyük bir savaş var. Zaman zaman çok şiddetli çatışmalar devam ediyor. Halkımız gençlerimiz büyük bir savaş veriyorlar. Ne olursa olsun Kobani düşmeyecek. Kobani’de IŞİD çetelerini temizleyeceğiz. 12 gündür yaşanan çatışmalarda yüzlerce IŞİD üyesi öldürüldü. Bazılarını da sağ yakaladık. Bizim ise şu ana kadar 30 da kaybımız var. Birkaç savaşçımızda yaralandı."

Kobani’de iki ayrı savaş verdiklerini; birinin IŞİD’e karşı, diğerinin ise psikolojik olduğunu anlatan Müslim, "IŞİD Kobani köylerine saldırınca, IŞİD Kobani’yi de ele geçirecek diye bir söylem çıktı. Ondan dolayı insanlardan bir kısmı Kobani’yi terk ederek Türkiye’ye göç etti. Sonra baktı ki Kobani düşmüyor, düşmeyecek diye, Kobani’ye tekrar geri gelmeye başladı. Kobani’den göç edenlerin yüzde 60’ı Kobani’ye tekrar geri döndü. Şimdi Kobani’de büyük bir direniş var. YPG’li savaşçılarımızın morali yerinde, herhangi bir sorun yok. Halk seferberlik halinde IŞİD’e karşı savaşıyor" dedi.