Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kobani'nin yaşanan savaştan sonraki durumunu değerlendirmek ve kentin inşası için gerekli yol ve yöntemlerin tartışılması amacıyla 2-3 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır'da düzenlenen "Kobanê Yeniden İnşa Konferansı"nın sonuç bildirgesini açıkladı.

370 delegenin katılımıyla "Kobanê’ye sen de el uzat" sloganıyla düzenlenen konferansta, Kobani’de yaşanan savaşın toplumsal ve siyasal sonuçları da değerlendirilirken; konferansta sunulan rapor ve analizlerde, "her ne kadar eşi görünmez bir irade ile kentte direniş sergilenmiş ve kent merkezi IŞİD'den tamamen özgürleştirilmişse de kentin büyük bir bölümünün harabeye döndüğünün de açığa çıktığı" belirtildi.

"Kobanê her nasıl ulusal bir birlik ruhu ile korunmuşsa, kentin inşası da bugün bu ruhla gerçekleşmelidir," vurgusunun yapıldığı konferansın sonuç bildirgesi şöyle:

EKOLOJİK VE KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ YENİDEN İNŞA

* Konferansımız Kobanê’nin demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir şekilde yeniden inşa edilmesi konusunda ortak bir karara varılmıştır.

*Konferansımız dört parça Kürdistan'da yaşayan halkların, dünyanın dört bir yanında yaşayan Kürt  ve vicdan sahibi Kürt dostlarının Kobanê'nin yeniden inşası adına ön ayak olmuştur. Bu anlamda konferansımız Kobanê'nin yeniden inşası adına oluşturulan 15 kişilik bir koordinasyon çatısı altında çalışmalarını başlatma ve bu anlamda toplantılarını gerçekleştirme kararına vardı. Kobanê'nin yeniden inşası için ekonominin oluşturulması için seferberlik ruhuyla geniş çaplı uluslararası düzeyde  bir kampanya başlatması kararına vardı. Bu amaçla hızlı bir şekilde komite oluşturulması ve konferansımıza destek sunulması yönünde karara varıldı.

GÖÇ EDEN KOBANÊ HALKININ GERİ DÖNÜŞÜ

* Konferansta alınan kararlara göre Kobanê'ye yönelik saldırıların hala devam ettiği ve bu anlamda oluşan hasarların hala devam ettiği tespitine varılmıştır. O nedenle hızlı ve sistemli bir şekilde güvenlik önlemleri alınması kararına varıldı. Bu anlamda göç eden  Kobanê halkın tekrar geri dönmesi ve inşa çalışmalarına aktif bir şekilde dahil olması adına hızlı bir şekilde kadın evleri, yaşam merkezleri, gıda maddeleri karşılama noktaları ve sağlık merkezleri açılacak.

SINIR KAPISI AÇILMALI

* Bu anlamda Kobanê ve Suruç arasındaki sınırı kapısı resmi bir şekilde açılması gerekiyor. Konferansımız Türkiye hükümetine Mıştenur Sınır Kapısı'nın açılması yönünde çağrıda bulunuyor. Bu kapıdan tüm dayanışma malzemelerinin geçmesi ve oluşturulan uluslar ası heyetlerin güvenli bir şekilde geçmesi gerekiyor. Tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara, sınır kapısındaki engelin ve kent üzerindeki saldırıların sona ermesi için harekete geçme ve diplomatik çalışmaların başlatılması için çağrısında bulunuyoruz.

ULUSAL BİRLİK VURGUSU

* Konferans tartışmalarında da açığa çıktığı gibi Kürt halkı ve Kürdistan toprakları hala büyük bir tehdit altında. Bu nedenle tüm katılımcılarca tekrar tekrar ulusal birliğin önemi dile getirilerek Ulusal Kongre’nin gerçekleşmesi gerekliliğinin altı çizildi.

ÖZELLİKLE GENÇLERE VE KADINLARA ÇAĞRI

Bildirgede, Kobani'nin inşası için özellikle kadın ve gençlere aktif çalışma çağrısı yapılırken, "Konferansımız ayrıca inşa çalışması yönünde uluslararası bir konferansın gerekliliğinin sonucuna varmıştır," da denildi ve "Dünyanın birçok farklı ülkesinde yaşayan Kürdistan halklarını, Kobanê'nin yeniden inşası çalışmalarına katılım çağrısında bulunuyoruz. Bu inançla el ele vererek tüm sömürgeci güçlere en güzel cevabı hep birlikte inşa ettiğimiz Kobanê'yi inşa ederek vereceğiz," diye belirtildi. (Demokrat Haber)