Cizre’de okulları ve hastaneleri boşaltıp askeri üs haline getiren AKP hükümeti, Kızıltepe’de Özcan Yıldız Erkek İmam Hatip Yurdu, Furkan Doğan Kız İmam Hatip Yurdu ve yatılı ilköğretim bölge okulu (YİBO) yurdunu İçişleri Bakanlığı’nın kullanımına verdi. 

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in edindiği bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı’na devredilen öğrenci yurtları polislerin konaklaması için kullanılacak. Çatışmaların yaşandığı diğer bölgelere göre daha sakin olan Kızıltepe’de kalacak 700 polis çevre illerde yaşanması olası çatışmalarda görevlendirilecek. İlçe yurt müdürlüklerine gönderilen yazıda, her yurdun toplam kaç öğrenci kabul edebileceği soruldu. İmam hatip lisesi yurtlarının kapasite olarak büyük olması nedeniyle tercih edildiği öğrenilirken, YİBO yurdunun ise şehrin girişinde ve korunaklı konumu nedeniyle kullanılacağı bildirildi.

AKP SAVAŞI YAYIYOR

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, yurtların polislerin kullanımına açılmasını BirGün’e değerlendirdi. 

Sancar, “Cizre’de okulları, hastaneleri ve diğer kamu binalarını üs haline getirmişlerdi. Şimdi de bu uygulamalarını diğer bölgelere yayıyorlar. Üstelik Kızıltepe’de herhangi bir çatışma da olmadı” dedi. Sancar, şöyle devam etti:

“AKP, devlet kurumlarını savaşa göre koordine ediyor, bütün unsurları ile savaşı yayıyor. Halka hizmet vermesi gereken tüm devlet kurumları, Kürt halkına yönelik savaşın bir unsuru niteliğini alıyor. Halkın devletten kopuşu konuşuluyor ancak daha vahimi bizzat devletin Kürt bölgesini Türkiye’nin diğer bölgelerinden kopartmasıdır. Orada ayrı düzen, hukuk ve zihniyet var. Hükümet, Türkiye’yi fiilen bölüyor. Hukuku, siyaseti, kamu hizmetlerini bölüyor. Çatışma bölgelerinde savaş hukuku bile uygulanmıyor. Devlet de bütün organları ile savaşa ayarlanıyor.”