Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın fikirleri ve eserlerini tanıtmak, anısını yaşatmak amacıyla 2014 Ağustos ayında 42 aydın ve sosyalist tarafından kurulan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği birçok engeli aşarak genel kurul yapma aşamasına geldi.

Derneğin kuruluşundan kısa bir süre sonra Dernekler İl Müdürlüğü tarafından ismindeki “ENSTİTÜ” kelimesinin çıkarılması istenmişti. Dernek kurucularının bu isteği “örgütlenme özgürlüğünden taviz vermeyeceğiz” diyerek reddetmesi üzerine İstanbul Valiliğince suç duyurusunda bulunuldu. Valiliğin duyurusu üzerine savcılık Enstitü’ye kapatma davası açtı. Mahkeme 2 celse sonunda kurucuları haklı bularak valiliğin davasını reddetti.

Bu aşamadan sonra bile İl Müdürlüğü dernek tüzüğünü onaylamamakta ısrar etti. “İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nden görüş bekliyoruz” diyerek onayı geciktirdiler.

Nihayet kuruluşun üstünden 1 yılı aşkın zaman geçtikten sonra tüzüğü onaylamak zorunda kaldılar.

Geçen 1,5 yıllık süre içinde Enstitü, kuruluş amacına uygun olarak, Hikmet Kıvılcımlı’nın bilinen yönlerinin daha da görünür olması, bilinmeyen eser ve yönlerinin de bilinir kılınması için yoğun bir çaba gösterdi.

-Herkesin yararlanabileceği bir Kıvılcımlı arşivinin oluşturulması için ciddi uğraş verildi

-www.kivilcimlienstitusu.org hizmete sokularak faaliyetlerin internet ortamında da izlenmesi sağlandı

-Kıvılcımlı’nın görüşlerinin daha iyi kavranması için “Kıvılcımlı Okumaları” adı altında tüzüğe uygun eğitim etkinlikleri düzenlendi

-Gerek Kıvılcımlı’nın gerekse onun mücadele arkadaşlarından kaybedilmiş olanların anmaları yapıldı

-Enstitü bünyesinde “Tanıklarla Kıvılcımlı Sohbetleri” başlıklı seri toplantılar düzenlenerek sözlü tarih çalışmalarına başlandı

-“Kıvılcımlı’nın Ayak İzleri” çalışmasıyla, onun yaşadığı, çalıştığı, yargılandığı, hapsedildiği mekanlar görüntülenerek belgesel çalışması sürdürülüyor

-Pek bakımlı durumda olmayan Kıvılcımlı’nın mezarı, hiç yapılmamış olan annesi Münire Kıvılcımlı’nın mezarı ve Kıvılcımlı’nın öğrencisi, büyük işçi önderi İsmet Demir’in mezarının yenilenmesi çalışmaları sonuçlandırıldı. Mezar yenileme çalışmaları Enstitü ve çevresinin girişimleriyle sürdürüldü ve maliyeti karşılandı.
Enstitü daha sıkı ve azimli çalışmalar yapmak ve yasal prosedürü tamamlamak için genel kurulunu 13 Mart Pazar günü saat 14’te yapıyor.

Yer: Önder Babat Kültür Merkezi, İstiklal caddesi, Asmalımescit sokak, Nil Pasajı 4. kat  Beyoğlu/İstanbul

(Demokrat Haber)