Adalet Bakanı Ergin, cezaevindeki koğuşun normal kapasitesinin 12 kişi olduğunu, ancak yoğunluk nedeniyle 18 kişi bulunduğunu ifade etti. Ergin, "Cezaevinde tadilat var, 10 Temmuz'a kadar sıkışıklık olacak. İhmal varsa üzerine gidilir" dedi.

 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde incelemelerde bulundu.

 

Bakan Ergin ve Çelik, beraberinde Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile geldikleri ceza evinde yaklaşık 2 saat içeride kalıp, yetkililerden olayla ilgili bilgi aldı.

 

İnceleme sonrası açıklama yapan Ergin şunları söyledi: "Koğuşun kapısı önüne barikat konularak yataklar ateşe verilmiş. Hayatını kaybedenlerin otopsileri yapılmaktadır. Hayatını kaybeden hükümlü ve tutuklular adli suçlardan tutuklu ve hükümlü olanlardır. Hayatını kaybedenlerin isimleri İmam Bakırtek, Mustafa Kemal Kılıç, Mehmet Aslantay, Hüseyin Kıskanç, İbrahim Halil Kaya, Mehmet Satış, Mehmet Emin Gerçek, Fuat Yıldız, Sinan Özal ve Suphi Köksal. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler aileleriyle telefonla görüştürülüyorlar. Bakanlığımızca idari tahkikat başlatılmıştır. Soruşturma devam etmektedir."

 

Cezaevinin artırılmış kapasitesinin 600 kişi olduğunu belirten Ergin, "Kısa süre önce bir tadilat başladı. Tadilat yapılan bölümdeki tutuklu ve hükümlüler diğer bölüme alınmıştır. 10 Temmuz'a kadar sıkışıklık olacak. Bu tarihten sonra kısmen rahatlık söz konusu olacak. Bir takım nakillerle daha da rahatlatılması söz konusu olacak" dedi.

 

ÜST KATA ÇIKIŞ ENGELLENDİ

Koku üzerine ilgili koğuşa ulaşıldığını kaydeden Ergin, üst kata çıkışı engellemek için bariyer yapıldığını, bu nedenle oraya ulaşılamadığını ifade etti.

 

İHMAL VARSA ÜZERİNE GİDİLİR

Ergin, "İnceleme sonucunda net tablo ortaya çıkacak. İhmal varsa, görevi kötüye kullanma varsa üzerine gidilir" dedi.

 

12 KİŞİLİK KOĞUŞTA 18 KİŞİ

Ergin, cezaevindeki koğuşun normal kapasitesinin 12 kişi olduğunu, ancak yoğunluk nedeniyle 18 kişi bulunduğunu ifade etti.

 

TUTUKLU YAKINLARI DIŞARIDA

Bu arada Adalet Bakanı Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in cezaevinde incelemelerde bulunduğu sırada bazı tutuklu yakınları da dışarıda bekleyişini sürdürdü.

 

KAVGA DEĞİL İSYAN

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Urfa Valisi Celalettin Güvenç, koğuşta kalan adli tutukluların aralarında çıkan tartışma üzerine kavganın meydana geldiğini ve daha sonra yatakların ateşe verildiğini belirtti. Bunun üzerine büyüyen yangında 13 adli tutuklunun yaşamını yitirdiğini 5'inin de yaralandığını savunan Vali Güvenç, durumu hafif olan 2 tutuklunun cezaevi revirinde tedavi edildiğini 3'ünün ise hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

 

Valinin kavga açıklamasına karşılık olarak aynı cezaevinde tutulan BDP Urfa milletvekili İbrahim Ayhan avukatı İbrahim Benek’e koğuştaki mahkumların cezaevi koşullarını protesto etmek için eşyaları ateşe vererek isyan çıkardığını söyledi. Ayhan olay katliam olarak nitelendirerek olaydan cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığını sorumlu tuttu.

 

KIŞANAK: İSYAN PERVANELER SÖKÜLDÜĞÜ İÇİN BAŞLADI

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Urfa E Tipi Cezaevi’nde 13 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan isyanın, cezaevi idaresinin hava sıcaklığının 46 derece olmasına karşın koğuşta asılı pervanelerin sökülmesi ardından meydana geldiğini söyledi.

 

İncelemede bulunmak üzere Ura’ya gelen BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, BDP Urfa İl binasında basın toplantısı düzenledi.

 

Kışanak, olayda yaralanan iki tutuklunun, tutuklu milletvekilleri İbrahim Ayhan'a olayı anlattığını, Ayhan'ın da durumu avukatları aracılığı ile kendilerine ilettiğini söyledi. Kışanak, isyanın yaşandığı C15 koğuşunun 6 kişilik kapasiteye sahip olmasına rağmen 18 kişinin kaldığını hatırlattı. Gardiyanların gelip pervaneleri sökmesinden sonra isyan çıktığını belirten Kışanak, hava sıcaklığının 46 derece olduğuna dikkat çekti.