Diyarbakır Cezaevi’nde insanlık dışı uygulamalara karşı 14 Temmuz 1982’de başlayan ölüm orucu eyleminde yaşamını yitirenler, açılan sergi ve yapılan basın açıklamasıyla anıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 5 Nolu Cezaevi Koordinasyon Merkezi’nin düzenlediği etkinlikler, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda açılan sergiyle başladı. Dönemin gazeteleri, fotoğrafları, belgeleri ile ölüm orucunda yaşamını yitiren Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz’ın biyografi ve konuşmalarından kesitlerin yer aldığı sergiye, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, HDP İl Eş Başkanı Ömer Önen, ilçe belediye eş başkanları, 78’liler Girişimi, MEYA-DER üyeleri ve yaşamını yitirenlerin yakınları katıldı.

Serginin açılışında konuşan Diyarbakır 78’liler Girişimi Başkanı Gani Alkan, tarihin iki sayfada yazıldığını belirterek, “Biri kara ikincisi ise beyaz sayfadan oluşur. Direnenler beyaz sayfalara yazılır.” dedi. Bugün ayakta olmalarının sebebinin 14 Temmuz’da direnenler sayesinde olduğuna dikkat çeken Alkan, belediyenin Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması için yaptığı çalışmayı desteklediklerini kaydetti.

KIŞANAK: KEMAL PİR’LER SAYESİNDE DİYARBAKIR CEZAEVİNDEKİ İŞKENCECİLER YENİLMİŞTİR

Eş Başkan Gültan Kışanak ise, Diyarbakır Cezaevi’nde insanlık onurunu kurtarmak için direnenleri selamlayarak konuşmasına başladı. Bugünün, vahşi işkencelere karşı yaşamlarını ortaya koyan kahramanların direnişlerinin başlangıç günü olduğuna dikkat çeken Kışanak, “Direnenler ve Kemal Pir’ler sayesinde Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkenceciler yenilmiştir.” dedi.

Diyarbakır Cezaevi’nde vahşeti ve korku imparatorluğunu hakim kılmaya çalışarak tüm halkın teslim almaya çalışanların yenildiğini ifade eden Kışanak, “14 Temmuz kaderimizin değiştiği gündür. Bize kader diye dayatılan vahşetin ortadan kaldırılmasına yönelik en güçlü adımın atıldığı gündür. Bizler bugün bu ülkede sorunlarımızı çözecek bir iradeyi ortaya çıkarabildiysek, demokrasiden ve barıştan söz edebiliyorsak, bunun ilk adımı 14 Temmuz’da atılmıştır. Eğer o gün orada insanlık yenilseydi, bugün bunların hiçbirini konuşmuyor olacaktık.” dedi.

‘İNSANLIK İÇİN DİYARBAKIR CEZAEVİ’NİN ÇOK ÖZEL BİR YERİ VARDIR’    

Belediyenin daha önce 78’lilerin başlattığı, hakikat komisyonunun çalışmalarıyla gündemleşen “Diyarbakır Cezaevi Müze Olsun” kampanyasını devam ettirdiğini hatırlatan Kışanak, Diyarbakır Cezaevi’ni bir insanlık müzesine dönüştürmek için çalışmaları bulundukları mekanda devam ettirdiklerini söyledi.

Diyarbakır Cezaevi’nin dünyada en kötü üne sahip 10 cezaevinden biri olduğunu dile getiren Kışanak, “Diyarbakır Cezaevi halkın istemlerinin boğulmaya çalışıldığı ve insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir mekandır. Ama aynı zamanda insanlık değerleri ve özgürlük için mücadelenin ve direnişin en görkemli yaşandığı yerdir. Bu nedenle tüm insanlık, Türk ve Kürt halkı için Diyarbakır Cezaevi’nin çok özel bir yeri vardır.“ diye konuştu.

Tüm bu nedenlerle cezaevinin müze olması gerektiğine vurgulayan Kışanak, yüzleşmenin ancak müzeyle yaşanabileceğini ifade etti.

Hakikat ve Adalet Komisyonu ile birlikte Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili yüzleşmenin başladığını, ancak “bir daha asla” denilebilecek noktaya gelinmediğini belirten Kışanak, sözlerine şöyle devam etti: “İşte bunun için Diyarbakır Cezaevi müze olmalıdır.  Cezaevinin tüm koğuşları, odaları, koridorları ve işkence yapılan alanlar, kapılarını açmalıdır. Böylelikle tüm insanlık yaşananlarla yüzleşmelidir. Bizler cezaevinin müze olması için koordinasyon olarak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bugün açılan sergide müze çalışmasının bir aşamasıdır.”

14 Temmuz’un unutulmaması ve yüzleşmenin devamı için sergiyi açtıklarını belirten Kışanak, cezaevinin müze olmasının her kesimin katkılarıyla gerçekleşeceğini söyledi.

‘CEZAEVİ BELEDİYEYE DEVREDİLSİN’

Adalet Bakanlığı’na belediye olarak başvurularının olduğunu söyleyerek yetkililere seslenen Kışanak, cezaevinin belediyeye devredilmesini talep etti. Cezaevinin belediyeye devredilmesiyle kentteki sivil toplum kuruluşları ve halkla birlikte müze yapacaklarını anlatan Kışanak, bu talebe bir an önce olumlu yanıt verilmesini istedi.