Ermeni Kilisesi’nin başlıca dört ruhani merkezlerinden biri olan Kilikya Ermeni Katolikosluğu, Adana’nın Kozan (Sis) ilçesinde bulunan manastır ve tarihi Sis Ermeni Katolikosluğu’nun bulunduğu arazinin iadesine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurma kararı aldıklarını açıkladı. 

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta faaliyet gösteren Katolikosluk makamından yapılan açıklamaya göre, Sis Ermeni Katolikosluğu ve manastırının Adana’da bulunan arazisinin iadesine ilişkin Türkiye Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru, AYM ve Türkiyeli resmi makamlar tarafından reddedildi. Katolikosluk makamı, bunun ardından AİHM’e başvurma kararı aldı.

Beyrut’ta yayımlanan Aztag gazetesinin haberine göre, Katolikosluk makamı, avukatları vasıtasıyla bugün Fransa’nın Strazburg kentindeki AİHM’e resmen başvuracak. Başvuruya ilişkin olarak Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de de yarın bir basın toplantısı düzenlenecek.


 
“BAĞIMSIZ OLMASI GEREKEN YARGI, DEVLET KURUMUNA BAŞVURUYOR”

Kilikya Katolikosu I. Aram AİHM’e başvurma kararına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Kozan’daki manastır ve tarihi Sis Ermeni Katolikosluğu’nun bulunduğu arazinin iadesine ilişkin olarak 28 Nisan 2015’te AYM’ye başvurduklarını, fakat yaklaşık bir ay sonra AYM’den olumsuz bir yanıt aldıklarını söyledi. 

Verilen 19 sayfalık yanıtta AYM’nin Adalet Bakanlığı’na müracaat ettiğinin anlaşıldığını açıklayan Katolikos I. Aram, bağımsız olması gereken yargının bir devlet kurumuna başvurmuş olmasına dikkat çekerek bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Uzun süren tartışmalar, uluslararası hukuk alanında yapılan araştırma ve istişarelerin ardından dava sürecini başlattıklarını belirten Katolikos I. Aram, hukuki süreci kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

KATOLİKOSLUK İADE İÇİN BAŞVURUDA BULUNMUŞTU
 
Ermeni Soykırımı’nın ardından yaşanan süreçte, devletin 1921 tarihinde çıkarttığı bir kararname ile Adana Kozan’daki manastırın tahliye edilmesi talep edilirken, 48 saat içinde manastırdan ayrılmaları istenen Ermeni ruhaniler, Adana’yı terk etmek zorunda bırakıldı.  
 
Lübnan’a zorunlu olarak göç eden Ermeni ruhaniler, başkent Beyrut’un Antilyas bölgesinde Kilikya Ermeni Katolikosluğu’nu yeniden kurdu.
 
Ermeni Kilisesi’nin başlıca dört ruhani merkezinden biri olan Lübnan’daki Kilikya Ermeni Katolikosluğu, AYM’ye başvurarak, Kozan’daki Kilikya Manastırı’nın mülkiyetinin iadesini talep etmişti.
 
Kilikya Ermeni Katolikosluğu, 12’nci yüzyıldan 1921 tarihine dek, tarihi Sis (Kozan) bölgesinde yer alan ve Katolikosluk makamına ait olan Azize Sofia Kilisesi, manastır külliyesi ile Katolikosluğa ait mülklerin iadesi için ilk hukuki girişimini 28 Nisan 2015’te AYM’ye başvurarak yapmıştı. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)