İstanbul Kent Konseyi'nin Kandil'e yönelik hava operasyonunu kınamak amacıyla Taksim'de yapmak istediği açıklamaya, İstanbul Valiliği tarafından "Başka gruplar saldıracak" gerekçesiyle izin verilmezken, meydana çıkmak isteyen ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu gruplara polis saldırdı. Gültan Kışanak, "Demokratik haklarını aramak isteyen insanlar, İstanbul Valili tarafından OHAL ilan edilerek bastırılmaya çalışılıyor'' diyerek saldırıya tepki gösterdi.

Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu İstanbul Kent Konseyi'nin, Kandil'e yönelik hava operasyonunu kınamak amacıyla Taksim'de yapmayı planladığı basın açıklamasına İstanbul Valiliği tarafından izin verilmedi. Sabah saatlerinden itibaren başta Taksim olmak üzere BDP İl binası ve birçok yerde yoğun önlem alan polis, Taksim'e gitmek isteyen gruplara izin vermedi.

BDP İl binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP milletvekilleri Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in de bulunduğu çok sayıda kişinin Taksim'e gitmelerine izin verilmedi. Polis yetkilileri ile görüşen vekillere "Başka gruplar saldıracak, o nedenle izin veremeyiz. Vekillerin geçişine izin verebiliriz, ancak kitleye izin veremeyiz" cevabı verilerek, Taksim Meydanı'na çıkışlara izin verilmedi.

Tarlabaşı Bulvarı'nda toplanan başka bir grubun ise Taksim'e gitmesine izin verilmedi. Polisin barikat kurarak yürüyüşe izin vermemesini protesto eden grup yolu trafiğe kapattı. Bir süre sonra polis gruba müdahale ederken, bir Barış Annesi, yola oturarak, "Artık yeter, bu savaş bitsin. Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Katil Erdoğan Somali'ye gitme Kürdistan'a gel" dedi. Gözaltına alınmaya çalışılan barış annesini BDP'liler polislerin elinden aldı.

BDP önünde bekleyen ve vekillerin de bulunduğu grup ise, polisin izin vermemesi üzerine, BDP binasının bulunduğu sokakta bulunan Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Levent Tüzel, "Müzakere yoluyla sorunlarını çözen birçok ülke var, ancak Türkiye'de bu yapılmak istenmiyor" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Sorun silahla çözülmez, diyalog olmalı" şeklindeki açıklamasında dikkat çeken Tüzel, "Bu çağrıya kulak verilmesi gerekiyor. Önemli bir çağrı, ciddiye alınması gerekiyor" dedi.

‘VALİLİK OHAL İLAN ETTİ’

Ardından konuşan Gültan Kışanak ise, "Demokratik haklarını aramak isteyen insanlar, İstanbul Valili tarafından OHAL ilan edilerek bastırılmaya çalışılıyor. Yapılan saldırılara karşı basın açıklaması yapmak istedik, ancak polis 'başka gruplar saldıracak, o nedenle izin vermiyoruz. Vekiller geçebilir, ancak kitleye izin vermeyeceğiz' gibi gerekçeler başka yönlere çekmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

Kışanak da konuşmasında, on binlerce kişinin bugün Taksim Meydanı'nda barış için buluşmak istediğini ifade ederek ''Grup, savaşı durduralım diyecekti. Çözümden yana olan herkes Taksim'de barışı haykıracaktı. Bu barış talebinin karşısına, gaz bombaları, coplar ve panzerlerle çıktılar'' dedi.

Açıklamanın hemen ardından, Tarlabaşı Bulvarı'nda yolu trafiğe kapatan ve polis müdahalesine maruz kalan 200 kişilik grup da sloganlarla açıklamanın yapıldığı sokağa gelmeye çalışırken, polis müdahale etti. Gaz bombaları ile yapılan müdahaleye kitle de taşlarla karşılık verdi. Yoğun gazdan milletvekilleri ve yurttaşlar etkilenirken, BDP il binasının yakınlarındaki ara sokaklarda olaylar devam etti.

Taksim ve Tarlabaşı'na giden tüm sokaklar polis barikatıyla kapatılıp, polis helikopterleri de alan üzerinden uçuş yaparken, gözaltıların olduğu belirtildi.

Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ''Ne zaman barış için alanlara çıksak İstanbul polisinin terörü, şiddeti ve saldırısıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bugün 'Savaş olmasın, barış olsun' diye Taksim Meydanı'nda hükümete yapacağımız çağrı engellenmiştir'' diye konuştu.

Milletvekili Abdullah Levent Tüzel'in açıklamasının ardından kitle dağılırken polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Kitle taşlarla karşılık verdi.

AJANSLAR