Lefkoşa - Kıbrıs'ta vicdani retçi Murat Kanatlı hakkında açılan dava, Anayasa Mahkemesi'ne havale edildi. Askeri Mahkeme önünde açıklama yapan 5 kişi ise vicdani retçi olduklarını duyurdu.

Kıbrıs'ta 2009 yılında vicdani reddini açıklayarak askerlik yapmayı reddeden Murat Kanatlı hakkında açılan davaya bugün devam edildi.

Askeri Mahkeme, Kanatlı'nın avukatlarının talebini kabul ederek, davayı Anayasa Mahkemesi'ne havale etti.

Duruşma öncesinde açıklama yapan FEMA ve Ankara'da öğrenim gören Kıbrıslı öğrencilerin oluşturduğu Aktivist Düşünce Topluluğu, dayanışma duygularını iletti. Vicdani Ret İçin Avrupa Bürosu (EBCO) Yürütme Kurulu üyesi Piet Dörflinger, "Bu bir vicdan işidir ve biz insanların vicdanı vardır. Buraya geldim ve kararlı iş yapan insanları gördüm, onlara müteşekkirim" dedi.

Dayanışma mesajları ardından Haluk Selam Tufanlı, Faika Deniz Paşa, Cemre İpçiler, Nevzat Hami ve Ceren Göynüklü vicdani retlerini açıkladı. Kıbrıs’ta gerçekleşen ilk toplu vicdani ret açıklamasında ilk kez kadınlar da vicdani retlerini açıklamış oldu.

RETÇİLER NE DEDİ?

Haluk Selam Tufanlı: Savaş oyunlarına, birilerinin ceplerini doldurmaya alet olmayacağımı, elime silah alıp bana düşman olduğu söylenen insanları öldürme hazırlıkları yapmayacağımı, ne ordularının, ne savaş hazırlıklarının parçası ne de emir kulları olmayacağımı beyan ederim. Buna ek olarak, militarizmin öğretilerini uygulamayı, şiddeti normalmiş gibi günlük hayatımda kullanmayı ve dayattığı adamlık tanımlarına uymayı da reddederim. Vicdanımı dinliyorum ve reddediyorum!

Faika Deniz Paşa: Barışta ya da seferde, herhangi bir otoritenin kararı ile ya da olmaksızın, askere gitmeyi, egemenlerin düşman olarak dayattığı herhangi bir canlıyı öldürmeyi, ya da sevdiklerimi göndermeyi, arkada gözü yaşlı ana, kız kardeş, eş olmayı, militarizme bedenimi alet etmeyi, vatan sağ olsun demeyi reddediyorum! İnsanım-Kadınım-Feministim ve Anti-militaristim. Hazır değilim, olmayacağım, ettirmeyeceğim.

Cemre İpçiler: Ne savaşta ne barışta bu sistemle işbirliği yapmayacağımı, başkalarının da militarist sistemi ve zorunlu askerliği reddetmesi için mücadele edeceğimi duyururum.

Nevzat Hami: Askere gitmeme nedenim, bu kurumların beni askerliğe elverişli bulmadıkları ve verdikleri 'çürük' raporu dolayısıyla değil, vicdanımın bir cinayet örgütüne girmeyi elvermeyeceği için, hiyerarşinin, emir komuta zincirinin yer aldığı bir yerde yer alamayacağım içindir. Ve biliyorum ki bu “çürük” raporunun veriliş sebebi, benim sağlığımı düşünmelerinden dolayı değil, benim, onların istediği gibi bir vahşi ölüm makinesi olamayacağımdan dolayıdır. Bu yüzden bu 'hak' ve düzenlemeyi kabul etmiyorum. (ANF)