Avukat Sedat Vural ‘sivillere cezasızlık’ düzenlemesinin de yer aldığı 696 sayılı KHK’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

‘Halkın avukatı’ lakaplı avukat Sedat Vural son yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararneme’nin (KHK) iptali için Anayasa Mahkemesi’ne(AYM) bireysel başvuruda bulundu.

‘Darbe girişimi ve terör eylemlerinin bastırılması için müdühale eden sivillere cezasızlık’ getiren KHK’daki düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanan Avukat Sedat Vural kararnamenin iptalini istedi.

AİHM’İN KARARINI HATIRLATTI

Vural başvuru dilekçesinde, AİHM’in (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) “Bir kanunun bizzat soyut mevcudiyeti, somut bir uygulama olmadan da bireyi doğrudan etkilemekte ise bu kanun kişinin haklarını ihlal etmiş olur” hükmüne atıf yaparak ‘potansiyel mağdur’ olduğunu belirtti.

696 sayılı KHK’daki tartışılan maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, ‘Adil Yargılanma Hakkı’, ‘Etkili Hukuk Yolu İhlali’ ve ‘Eşitlik İlkesine Aykırılık’ konularındaki maddeleriyle çeliştiğini belirten Vural, AYM’nin vereceği iptal kararıyla, toplumdaki genel kaygıyı giderileceğini savundu.

Daha önce CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de aynı KHK için AİHM’e iptal başvurusunda bulunmuştu.

Kaynak: Gazete Duvar