Ankara Yüksel Caddesi’nde polis şiddetine maruz kalan ve bir polisin yüzünü tekmelediği Kezban Saçılık’ın yaşadıklarını İç Tüzüğe “uygun görmeyen” Meclis Başkanlığı, bu konuda verilen önergeyi gündeme almayarak, iade etti. 

Meclis Başkanlığı, Yüksel Caddesi’nde kameralar önünde yerlerde sürüklenen ve polis şiddetine maruz kalan Veli Saçılık’ın annesi Kezban Saçılık’ın yaşadıklarını “iç tüzüğe uygun” görmeyerek konuyu gündeme almadı. 24 Mayıs günü açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak için gelenlere dönük müdahale sırasında Saçılık’ın yerlerde sürüklendiği ve bir polis memurunun yüzüne tekme attığı kameralara yansımıştı. 

Yine müdahale sırasında Bilge Yılmaz da saçlarından sürüklenip, darp edilmişti. Gözaltına alınan diğer kişiler de benzer uygulamaya maruz kalmıştı. 

HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Saçlık'a yönelik müdahaleyi bir soru önergesi ile Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. 

Ancak Baydemir’in vermiş olduğu önerge Meclis Kanun ve Kararlar Başkanlığı tarafından “iç tüzüğe uygun değil” denilerek, iade edildi. 

Başkanlık tarafından iade edilen soru önergesinde Baydemir, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltmişti:

“*Kezban Saçılık’ı yerlerde sürükleyen ve yüzünü tekmeleyen kolluk kuvveti hakkında adli- idari herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu kolluk göreve devam etmekte midir?

* Bilge Yılmaz’ı saçlarından tutarak yerlerde sürükleyen, darp eden kolluk kuvvetleri hakkında adli- idari herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu kolluk kuvvetleri göreve devam etmekte midir?

* Gözaltına alınanların götürüldükleri polis merkezinde de darp, yumruklama, hakaret gibi uygulamalarla birlikte ‘bizim de güç ve işkence kullanma hakkımız var’ diyen kolluk kuvvetleri kimlerdir? Bu kolluk kuvvetleri hakkında adli- idari herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu kolluk kuvvetleri göreve devam etmekte midir?”

İADE GEREKÇESİ FOTOĞRAFTAKİ GÖRÜNTÜLER 

Söz konusu önergeyi işleme koymayan Kanun ve Kararlar Başkanlığı, iade gerekçesinde polis saldırısının kameralara yansıdığına dair kullanılan ifadeler ve önergenin birinci sorusu “iç tüzüğe niteliklerine uygun olmadığı”nı savundu. 

Gerekçe şu ifadelere yer verildi:

“Önergenizin giriş kısmının ikinci cümlesi ve dördüncü cümlesi ile birinci sorusu iç tüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığından önergeniz işleme konulmamış ve ekte iade edilmiştir.”

Başkanlığın iade gerekçesi olarak öne sürdüğü önergenin ilgili bölümleri ise şöyleydi: 

“Yüksel Caddesi’ndeki müdahale esnasında Hayata Dönüş Operasyonu sırasında kolu koparılan Veli Saçılık’ın annesi Kezban Saçılık yerlerde sürüklenmiş, bir kolluğun yüzüne tekme attığına dair fotoğraf kareleri medyada yer almıştır. Gözaltına alınanların götürüldükleri polis merkezinde de darp, yumruklama, hakaret gibi uygulamalarla birlikte ‘bizim de güç ve işkence kullanma hakkımız var’ diyen kolluk kuvvetleri kimlerdir?”