78’LİLER Girişimi öncülüğünde bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından düzenlenen basın açıklamasında, "Darbeciler yargılansın. Evren’le başlasın, Evren’le bitmesin" denildi.

Basın açıklaması 12 Eylül öncesi ve sonrası hayatını kaybeden, devrimci, demokrat, ilerici ve yurtseverler için, bir dakikalık saygı duruşu ile Galatasaray Lisesi önünde saat 13.00’de başladı.

Basın açıklamasına katılanlar "Bütün Evrenciler yargılansın", "Sanık Evren ayağa kalk, suç ortaklarınla beraber" yazılı dövizler ile idam edilen Erdal Eren’in fotoğrafını taşıdı. Aralarında Bağımsız Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder ve 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın da bulunduğu topluluk, "Paşa paşa yargılanacaklar" diye slogan attı. 78’liler Girişimi adına basın açıklamasını okuyan Nimet Tanrıkulu şunları söyledi:

SADECE KENAN EVREN Mİ?

"Seçimlere bir hafta kala, 12 Eylül darbesinin en üst organı MGK üyelerine dönük bir soruşturma başlatıldı.

Savcılık, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya 12 Eylül ile ilgili 12 soru sordu. Soruşturma MGK üyeleri ile sınırladığına göre, savcılık alınan ifadelere dayanarak ya dava açacak veya takipsizlik kararı ile soruşturmaya son verecek. Bu kadar basit mi? Soruşturma açılması iyidir. Ancak sadece Kenan Evren mi? Tahsin Şahinkaya mı? Anayasa’nın geçici 15’inci maddesi sürekli cezasızlık durumu yaratarak 30 yıl boyunca kimleri adaletten kaçırdıysa, onların tümü soruşturulmalı, haklarında dava açılmalı ve şüpheliler ayrımsız bir şekilde yargı önüne çıkarılmalıdır."

Soruşturmanın 12 Haziran seçimlerine bir hafta kala başlatılmasının seçim manevrası kaygısı uyandırdığını söyleyen Nimet Tanrıkulu, "Hükümetin yapması gereken, böylesine önemli bir davayı basit bir seçim oyununa dönüştürmemesi, ortak acılarımızla oynamamasıdır. Evren yetmez, 12 Eylül başbakanı Bülent Ulusu ve 12 Eylül hükümeti üyeleri de yargılanmalıdır. Danışma meclisi üyeleri, sıkıyönetim komutanları, sıkıyönetim cezaevi müdürleri, cezaevi istihbarat subayları, işkenceciler yargılanmalıdır. Evren yetmez, tüm Evrenciler yargılanmalıdır" dedi.

AÇIKLAMA ÖNCESİ ve SONRASI YÜRÜYÜŞ VARDI

Referandum sonrası, her ayın 12’sinde Türkiye’nin çeşitli illerinde “Darbeciler Yargılansın”, “AKP Unuttu Biz Peşindeyiz” diyerek eylemler yapan ve 15. Maddenin kaldırılması nedeniyle bir an önce darbecilerin yargılanmasını talep eden Eşitlik ve Demokrasi Partisi de 78’lilerin çağrısıyla yapılan açıklamaya aktif destek verdi.

Basın açıklamasının yapıldığı Galatasaray Lisesi önüne kadar bir yürüyüş yapan EDP’liler 12 Eylül dönemini simgeleyen kanlı gömlekler giydiler ve boyunlarına urgan bağladılar.

Sık sık “Kenan Evren yetmez, Evrenler yargılansın”, “Paşa Paşa Yargılanacaksınız”, “Kapıları Tutun Tansu Çiller Kaçmasın”, “Çiller de, Ağar da Yargılansın”, “Darbelerden, Darbecilerden Hesap Soracağız” sloganları atan topluluk açıklama sonrası İstiklal Caddesi’nde gezenlerin şaşkın bakışları altında kanlı gömlekleri ve boyunlarındaki urganlarla yürüyüşlerine devam ettiler.

(Eylemden fotoğraflar ve video görüntüleri aşağıda)