Adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri eylemlerinin 389. haftasında Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde 12 Eylül 1994'de gözaltına alınarak kaybedilen Kenan Bilgin'in akıbeti soruldu.

Her hafta olduğu gibi "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartı ile katledilen ve kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan anneler, karanfillerle adalet talebinde bulundu.

HESAP SORULMADAN, TOPLUMSAL BARIŞ OLMAZ!
Cumartesi Annelerinin eylemine bu hafta ilk olarak 1994 yılında 4 kişiyle birlikte önce işkence edilip ardından kuşuna dizilen 13 yaşındaki Yahya Akman, Ömer Candoruk, Abdurrahman Gül’ün yakınları seslendi. Cizre'de gözaltında kaybedilen Abdurrahman Gül'ün gelini Hanım Gül, "Biz artık kanmıyoruz. Kürt halkı eski Kürt halkı değildir. Erdoğan bizi kandıramaz artık. Bizler artık hesap soruyoruz" dedi. Gül, faillerden hesap sorulmadan toplumsal barıştan söz edilemeyeceğini vurguladı.

Ardından 12 Eylül 1994 yılında Ankara'daki evinden Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Kenan Bilgin'in kardeşi Yılmaz Bilgin seslendi. “Biz kardeşimizin akibetini biliyoruz, faili meçhul demiyoruz!” diyerek tepki gösteren Bilgin, “Çünkü failleri belli. Failleri kamunun farklı yerlerinde görev yapan, sırça köşklerde oturup hayatlarına devam eden insanlar” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın bizim dönemimizde gözaltında kayıplar olmadı sözlerinide eleştiren Bilgin, “Dürüst olsalar faili meçhul ve toplu katliamleri konusunda bir ilerleme sağlamışlardı” dedi. Kenan Bigin davasının avukatı Kamil Tekin Sürek de davada yaşananları anlatarak “Bu dava bitmemiştir, failler er geç ortaya çıkarılıp, yargılanacaktır’ dedi.

HUKUKSUZLUĞUN VAHŞETİ GÜN GELİR HERKESE DOKUNUR
Haftanın basın açıklamasını Cumartesi İnsanı, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe yaptı. Hukuksuzluğun vahşeti gün gelir herkese dokunur diye açıklamaya başlayan Efe, Kenan Bilgin'in 1993'te gözaltında alındıktan sonra Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından, ‘Bu kez sağ kurtuldun, ama bir daha seni alırsak kesinlikle sağ çıkmayacaksın’ diye tehdit edildiğini aktardı. Bilgin'i gözaltında olduğunu gören 10 tanığın olduğunu söyleyen Efe, gözaltında olduğuna dair bilgilerin ardından ailenin başvurusu üzerine Savcı Selahattin Kemaloğlu'nun soruşturma başlattığını, ancak savcının açığa çıkarmak için gösterdiği çabanın Terörle Mücadele Şubesi'nin direnci karşısında sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Efe, AİHM'in Türkiye'yi Kenan Bilgin'i gözaltında kaybetmekten mahkûm ettiğini hatırlatarak, "Ama devlet 18 yıldır Bilgin'i gözaltına aldığını inkar ediyor" dedi. (evrensel)