İSTANBUL- Cumartesi Anneleri, 392. kez Galatasaray'da buluştu. Aileler bu haftaki eylemlerinde Vecdin Avcıl'ın dosyasını açıkladı.

 

18 YIL ÖNCE GÖZALTINA ALINDI

Avcıl, 12 Haziran 1994 tarihinde Mardin'in Derik İlçesi'ne bağlı Adakent Köyü'nde Derik Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler tarafından 4 köylü ile birlikte gözaltına alındı. 25 gün içinde 4 köylü bırakılırken, 30 yaşındaki 5 çocuk babası Avcıl'ın gözaltına alındığı inkar edildi. Ailenin yaptığı başvurular ise sonuçsuz kaldı.

 

Ailenin ısrarı ve İHD Mardin Şubesi'nin yoğun çabasıyla 18 yıl sonra Avcıl'ın Derik Mezarlığı'ndaki kemiklerine ulaşıldı. DNA eşleşmesi gerçekleşmesine rağmen kemikleri hala teslim edilmedi.

 

İDDİANAME HAZIRLANDI

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede Avcıl için, "terörist olduğuna dair herhangi bir emare olmamasına rağmen terörist gibi gösterilerek kimsesizler mezarlığına gömüldüğü" belirtildi.

 

Aynı iddianamede halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan dönemin Derik İlçe Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil için de "şüphe olsun olmasın sivil vatandaşları çeşitli şekillerde ve tamamen keyfi bir şekilde öldürdüğü, bu konuda son derece fütursuz davrandığı, şahitlerin kalmasından çekinmediği, çok sayıda insanı bombalama dahil çeşitli şekillerde öldürdüğü, ölenleri ise adli tahkikate terörist unsurlar olarak sunduğu ve bu yönde tutanaklar tuttuğu" yazıldı.

 

'ÇİTİL CEZALANDIRILSIN'

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına eylemde okunan açıklamada, Çitil hakkında bugüne kadar yapılan bütün suç duyurularının sonuçsuz kaldığı belirtildi, "İşkence ve gözaltında tecavüz nedeniyle AİHM'de Türkiye'nin mahkum olmasına neden olan bu subay hakkında iç hukukta açılan bütün davalar beraatle sonuçlandı" denildi.

 

Açıklamada, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame doğrultusunda Çitil ile tüm sorumluların yargılanması istendi.

 

'8 AYDIR ATK RAPORUNU BEKLİYORUZ'

Eylemde konuşan Dargeçit kayıplarının yakını Mukaddes Coşgun, kendilerinin de 8 aydır Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek yanıtı beklediklerini belirtti, "17 yıl aradan sonra kayıplarımızın kemiklerini, kendi ellerimizle çıkarttık. Şimdi de 8 aydır test sonuçlarını bekliyoruz. 17 yıl çektirdiğiniz acı bize yetmiyor mu? Artık kemiklerimizi bize verin. Hediye Anne, her gün bana test sonuçlarını soruyor. Artık ona bir cevap vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

Güçlükonak kayıplarından Ahmet Kaya'nın eşi Emine Kaya, Başbakan Erdoğan'ın kendilerine verdiği sözü tutmadığını belirtti, "Artık sözünüzü tutun" diye seslendi.

 

(ETHA)