Newroz kutlamasına katılmak üzere geldiği Diyarbakır'da Evrim Alataş Caddesi üzerindeki arama noktasından geçerken gazetecilerin gözleri önünde polis tarafından katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçti. Bir yıldır adalet beklediğini söyleyen anne Sican Kurkut, "Newroz'a giderken Kemalim'i de yanınızda götürmeyi unutmayın..."

Gülistan Azak'ın Jinnews'te yer alan haberine göre Newroz arefesinde konuşan anne Sican Kurkut, Kemal'in özellikle Newroz gününde katledilmesinin kendisine ayrı bir acı yaşattığını söyleyerek, "İlkbaharın gelişini müjdeleyen Newroz gününde bize kara kışı yaşatanlara karşı öfkemiz büyük. Bayramımızı kana buladılar" diye konuştu.

Kemal'i katleden polisin hala tutuksuz yargılandığını hatırlatan Sican, avukatların sanık polisin tutuklanması yönündeki tüm taleplerinin reddedildiğini söyleyerek, “Bu nasıl adalet, bu nasıl  hukuk?” diye sordu.

Bir yıldır adaletten mahrum bırakıldıklarını söyleyen Sican, “Ben bir yıldır hukuktan, adaletten mahrum bırakılan, mağdur edilen bir anneyim. Kemal’i katleden polisin hala elini kolunu sallayarak aramızda dolaşması acı veriyor. Kemalim için adalet istiyorum" ifadelerini kullandı. 
 
21 Mart Newroz günü Kemal’in mezarında bir anma yapılacağını  söyleyen Sican Kurkut, "Newroz'a giderken Kemalim'i de yanınızda götürmeyi unutmayın" dedi.