Siirt E Tipi Kapalı Cezaevinde hükümlü olarak tutulan Gülen Kılıçoğlu’nun, kelepçeli tedaviyi reddetmesi propaganda suçu sayıldı ve Kılıçoğlu tedavi edilmedi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Siirt E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Gülen Kılıçoğlu, 12 Eylül 2012 tarihinde PKK’li ve PAJK’lı tutuklularla birlikte 68 günlük süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine girmişti. Kılıçoğlu, açlık grevi sonrası yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle önceki gün Siirt Devlet Hastanesi Acil Servisine götürüldü. Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Gülen Kılıçoğlu kelepçeli tedaviyi reddetti ve doktor tarafından “Propaganda yapma” şeklinde azarlandı. Muayene edilmeyen Kılıçoğlu, cezaevine tekrar gönderildi.

Bu durumu haftalık telefon konuşması ile öğrenen baba Haydar Kılıçoğlu, kızının mide rahatsızlığının bulunduğunu ve zaman zaman hem ağzında hem de burnunda kanama meydana geldiğini söyledi.

‘SORGULAMAMIZ GEREKEN DOKTORUN ANLAYIŞI’

Çocuğunun haber vermesi üzerine hemen TUHAD-DER Siirt Şubesini aradığını belirten Kılıçoğlu, dernek üzerinden İHD’ye başvuruda bulunduğunu dile getirdi. Kılıçoğlu, daha önce de aynı tip uygulamalar nedeniyle Siirt Tabip Odasının 4 doktor ile ilgili soruşturma başlattığını, yine İHD aracılığı ile bu doktorlar hakkında Siirt Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Meydana gelen olaydan duydukları rahatsızlığı dile getiren Kılıçoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim sorgulamamız gereken doktorun anlayışıdır. Doktor bu anlayışı nereden alıyor? Hipokrat yemini etmiş bir doktor tüm hastalara karşı sorumludur. Kendisinin tedavi ile yükümlü olduğunu ve görevi olduğunu bildiğimiz bir doktorun kelepçeli bir hastayı, kelepçesiz muayene etmemek istemesini anlamış değiliz. Kelepçesiz tedavi İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir haktır. Ki bunu talep etmenin neresi ‘propagandaya’ giriyor. Biz hükümlü ve tutukların böylesi doktorlara teslim edilmesini doğru bulmuyoruz. En azından Tabipler Odasının bu doktor hakkında idari soruşturma açmasını talep ediyoruz”

Konuya ilişkin Siirt Devlet Hastanesi Doktoru Bahadır Özdemir, bahsedilen hususların iddia olduğunu öne sürdü. Özdemir, “Bu arkadaş geldi. ‘Perdenin arkasına geç, şikayetini söyle’ dedim. O da ‘Kelepçelerimi çıkarın’ dedi. Ben de ‘Şikayetini söyle, sonra kelepçeni çıkarırız’ dedim. O da ‘Ben bu şartlar altında tedavi olmam’ dedi ve gitti” dedi.