KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Hareketimizle görüşmeye katıldıkları için söz konusu kişilerin bugün suçlanması, Türk devlet sistemi içindeki çekişmenin, hesaplaşmasının bir ürünü olmaktadır” dedi.

 

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı yaptığı açıklamada, “Halkların ulusal özgürlük sorunların yaşandığı bütün dünya örneklerinde de görüldüğü gibi tarafların görüşmesi, müzakere etmesi toplumsal barışı getiren en doğal ve makul bir yöntem iken, Başbakan Erdoğan ısrarla bu görüşmeleri üstlenmemiş ve ret etmiştir. Toplumdaki demokratik çözüm iradesini tanımayarak, barışçıl çözüm yollarını dinamitlemiştir” dedi.

 

ANF'de yer alan açıklamada dile getirilenler şöyle:

 

Abdullah Öcalan ve KCK ile, T. C. ve hükümet adına resmi bir heyet 2008’den bu yana belli aralıklarla Haziran 2011’e kadar 3 yıldır düzenli olarak görüştü.

 

Bu görüşmelerin devamı ve paralelinde Oslo’da da uluslar arası bir kurumun ev sahipliğinde görüşmeler gerçekleşti.

 

Başbakan Erdoğan Öcalan’la görüşmeler kamuoyuna yansıyınca ‘hükümetimiz değil devlet görüşüyor’ diyerek görüşmelerin sorumluluğunu almadı.

 

AKP hükümeti, zaman kazanma ve toplumu kandırarak iktidarına daha fazla taraftar toplama amaçlı taktik bir ilişki geliştirdi.

 

Oslo görüşmelerinin prensiplerini yerine getirmede ve taahhütlerine uymada oldukça titiz ve hassas bir yaklaşım içinde olduk.

 

Görüşmeleri kamuoyuna biz yansıtmadık.

 

Öcalan’a uygulanan tecrit, avukatlarının tutuklanması, KCK operasyonlarının hız kazanması gibi gelişmeler iktidarın çözüm niyetinin olmadığını gösterdi.

 

CHP’nin de durumdan siyasi rant sağlamaya çalışması, kumpas kurması ciddi bir sorumsuzluk örneğidir.