Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Kürt yöneticiler Zübeyir Aydar ve Remsi'zi Kartal'ın da olduğu sürgündeki 26 kişi hakkında "tutuklanmama güvencesi" verdi.

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal bu kararın gerçek bir güvence oluşturmadığını belirterek, anayasal ve yasal tedbirler istedi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 1995'te Sürgündeki Kürt Parlamentosu (PKDW) ve 1999'da Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) kuruluşunda yer alan 31 kişiye ilişkin yürüttüğü davada, şu ana kadar savunmaları alınmayan ve sürgünde bulunan 26 kişi hakkındaki yakalama kararını kaldırdı. Mahkeme, bu kişilere ilişkin 3 ay içinde Türkiye'ye gelerek ifade vermeleri halinde, CMK'nın “Sanığa Verilecek Güvence Belgesi” başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklamama kararı aldı.

Kararla ilgili olanlar arasında KCK Yürütme Konseyi ve KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ile Konra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal da bulunuyor.  

Karara göre Kürt siyasetçiler, 3 ay içinde Türkiye’ye dönerek mahkemede ifade vermeleri durumunda, CMK’nın “Sanığa Verilecek Güvence Belgesi” başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacaklar.

YASAL VE ANAYASAL GÜVENCE GEREKİYOR

Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal da hakkında çok sayıda başka dava dosyası bulunduğunu belirterek, "Bizim Türkiye'ye dönmek gibi bir durumumuz sözkonusu değil" dedi.

Kararı ANF'ye değerlendiren Zübeyir Aydar, bu kararın gerçek bir güvence sağlamadığını belirtti. Kendisi ve sürgündeki diğer bir çok Kürt siyasetçi hakkında birden fazla dava ve soruşturma bulunduğuna dikkat çeken Aydar, "Bir mahkemenin aldığı karar, davaların bittiği anlamına gelmiyor. Yargılama devam edecek" dedi. Mahkemenin üç kişi hakkında verdiği kararın, diğer kişilere de uygulanabileceğine hükmettiğini belirten Aydar, "Kişisel olarak hakkımda birden fazla dava var. Başka mahkemeler tarafından alınan gıyabi tutuklama kararları var. Ayrıca kırmızı bülten çıkarılmış. İnterpol aracılığı ile beni her tarafta takip ediyorlar" diye ekledi.

Bu sorunun bir mahkeme tarafından alınan kararla çözülebilecek bir sorun olmadığını sözlerine ekleyen Zübeyir Aydar, davaya konu olan tüm kanun maddelerinin halen olduğu gibi kaldığını söyledi. "Yasal ve anayasal düzenleme yapılarak, bu durumun suç olmaktan çıkarılması gerekiyor" diyen Aydar, ayrıca meselenin sadece 26 kişi olmadığını ifade ederek, cezaevlerindeki binlerce kişiyi, sürgündeki diğer Kürtleri ve dağdaki gerillayı da kapsayacak bir çözüme ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Aydar, "Bir mahkemenin, 'seni tutuklamam' demesi bir şeyi değiştirmiyor. Bu bir güvence değil. Başka mahkeme farklı bir karar yeniden alabilir" şeklinde konuştu.

Aydar, "Dağdaki ve ovadakinin" siyasete katılımının önünün açılması için bir "Siyasal Katılım Yasası" hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, "Cezaevleri dolu iken, herkes aranıyor ve kırmızı bültenler devam ediyorken, yasal düzenlemeler de henüz yapılmamışsa bir kişinin tutuklanıp tutuklanmaması meseleyi değiştirmez" diye konuştu.

"Mahkeme yaptığınız suç değil demiyor, gelirsen tutuklamam diyor. Yarın başka bir mahkemenin başka karar vereceğinin güvencesi yok" diye ekleyen Aydar, geri dönüş meselesinin çözüm sürecinin tümü değil, sadece bir parçası olduğunu belirtti. Aydar, asıl meselenin çözüm sürecinin işleyip işlemediği, hükümetin yasal ve anayasal adım atıp atmayacağı olduğunu söyledi. (ANF)