KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı bir açıklama yayınlayarak usta yazar Yaşar Kemal’in vefatı nedeniyle yakınları ve tüm Türkiye halklarına başsağlığı diledi.

KCK başsağlığı açıklamasında, "Büyük yazar Yaşar Kemal, tüm Türkiye halklarının acısını, sevincini ve özlemini yüreğinde taşıyan ve bunları büyük bir ustalıkla yansıtan değerli bir insandı. Sadece büyük bir romancı değildi, yazdığı romanlardaki tüm hak, adalet, eşitlik ve ahlaki değerlerin hakim olması için mücadele veren bir özgürlük savaşçısıydı da. Tüm gerçek romancılar, edebiyatçılar, yazarlar ve ozanlar gibi ezilenler ve sömürülenlerin yanındaydı. Bunun için de Kürt Özgürlük Hareketi'nin başarısını da her zaman istemiştir. Önder Apo'ya duyduğu sevgiyi her zaman dile getirmiştir. Kürt halkı hem romancı kişiliği, hem özgürlük savaşçısı olması, hem de Kürt halkının Özgürlük Mücadelesi'ni destekleyen duruşu ve tutumu nedeniyle Yaşar Kemal’i her zaman saygı ve minnetle anacaktır," denildi.

'KÜRTÇENİN EĞİTİM DİLİ OLMASINI ÇOK GÖRMEK İSTERDİ'

Açıklamada, Yaşar Kemal'in Kürtçenin eğitim dili olmaması ve asimilasyona tabii tutulması karşısında hem büyük üzüntü duyduğu, hem de bu politikanın sahiplerine büyük öfke duyduğu belirtilirken; "Kendisinin de mensup olduğu Kürt halkının özgür ve demokratik yaşamını yaşarken çok görmek isterdi. Bir Kürt olarak Türk dil ustası romancı olması, onda Kürt diline sevgiyi daha da arttırmıştır. Özellikle de Kürtçenin eğitim dili olmasını çok görmek istemiştir. Böylece kendisini asimileye uğratan soykırımcı sistemin Kürt çocukları ve gençlerini asimile edememesi sevincini yaşamak istemiştir," denildi.

'TÜM HALKLAR CENAZESİNE KATILMALI'

"Kürt Özgürlük Mücadelesi'ne yalnızca desteğini değil, katkısını da sunmuştur. Bunun için de Kürt halkı tarafından unutulmayacaktır," denilen KCK açıklamasında, "Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler, her kes Yaşar Kemal’in cenazesine katılmalı, onun özlemlerini haykırmalıdırlar," diye belirtildi.

'ÖZLEMİ OLAN DEMOKRATİK TÜRKİYE VE ÖZGÜR KÜRDİSTAN'I HALKLARA ARMAĞAN EDECEĞİZ'

Açıklamada, "Yaşar Kemal’in özlemi olan demokratik Türkiye, özgür Kürdistan’ın mutlaka halklara armağan edileceği" sözünü verilirken; "Onun özlemleri, bunun için yürüttüğü çabalar Ortadoğu'da ve dünyada mutlaka gerçekleşecektir," denildi.