KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Suriye Kürdistanı'ndaki Kürtlerin durumu ve Serekaniyê'deki (Rasul Ayn) karışıklıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi uyararak, "Kobani Serekani'ye değildir," dedi.

Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuşan Karayılan'ın açıklamaları şöyle:

'KÜRTLERİN ARTIK YOK SAYILMASI, HALK OLARAK TANINMAMASI SÜRECİ AŞILIYOR'

Halep ve Afrîn’le başlayan gerginliğin Serêkanî’ye (Resul Eyn) sıçramasına ve Türkiye'nin Kobanî sınırına tank yığmasına dair değerlendirmelerde bulunan Karayılan, "Ortadoğu bölgesi yeniden yapılanırken Kürtler de artık yerlerini alacaktır. Yani Kürtlerin yok sayılması ve bir halk olarak tanınmaması süreci aşılıyor ve aşılacaktır," dedi. Karayılan açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Bölgedeki gelişmelerin bir sonucu olarak Suriye’de yaşanan gelişmeler temelinde Suriye Kürdistanı’ndaki Kürt halkı kendi sistemini kurma ve haklarına kavuşma olanağını elde etme sürecine girmiştir. AKP hükümeti şimdi ise “nasıl yaparım da, Batı Kürdistan’daki Kürt halkının herhangi bir statü kazanmasını engellerim” diye planlar geliştirmektedir. Çünkü Kürdistan’ın en küçük parçasının statü hakkını elde etmesi karşısında Kürdistan’ın en büyük parçasında hiçbir hak tanımak istemeyen AKP’nin zorlanacağı, Türk sömürgeciliğinin de geri adım atmak zorunda kalacağını bilmektedirler. Bunun için Kürtlerin Suriye’de statü hakkı kazanmaması için AKP hükümeti her türlü çabayı sergilemeyi önüne koymuştur.

'PYD'NİN DIŞLANMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Bu amaçla AKP'nin, başta Suriye muhalefetini İstanbul’a çektiğini ve onların kararları üzerinde etkili olmaya çalıştığını söyleyen Karayılan, AKP'nin "Suriye muhalefetinin Kürt haklarını resmen tanımaması, Kürtlerin burada bir statü elde etmemesi için baskı uyguladığını" ifade etti. AKP'nin “orada PKK vardır, PYD PKK’nin bir koludur” söylemlerinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Karayılan, "Bu tutmayınca bu sefer de 'orada PYD denetiminde bir sistemin gelişmesine karşıyız' diyorlar," açıklamasında bulundu.  

Karayılan, "Batı Kürdistan’da en büyük kitlesel güç olan PYD’nin dışlanmasının mümkün olamadığını" belirterek, AKP'nin El-Kaide çizgisindeki gruplarla ittifak yaptığını söyledi.

ÖSO'YA "TÜRKİYE'NİN OYUNLARINA GELMEYİN" ÇAĞRISI

"Özgür Suriye Ordusu olarak hareket eden yönetim güçlerine şunu söylemek istiyorum," diyen Karayılan, “Türkiye’nin oyunlarına gelmeyin. Türkiye, Osmanlı anlayışıyla Suriye’yi kendi eyaleti haline getirmek istiyor. Türkiye’nin bu politikasına prim vermeyin. Özellikle Türkiye’nin yürüttüğü ‘Kürt Düşmanlığı’ politikasına alet olmamalısınız. Suriye’de en çok baskı gören, zulüm altında kalan toplumsal kesim, Kürt toplumudur. Kürt halkı Demokratik Suriye’nin bir parçası olarak özgürlük ve demokrasi mücadelesinde etkili bir muhalefet gücüdür. Türkiye sizlerle Kürtleri çatıştırarak Kürtleri ezmek istiyor ve böylece sizi de kendine muhtaç kılmaya çalışıyor," açıklamasında  bulundu.  

'TÜRKİYE KOBANİ'DE İÇ KARIŞIKLIK ÇIKARTMAYA ÇALIŞIYOR'

Türkiye'nin, Kobanî’deki Kürt kazanımlarını bertaraf etmek için iç karışıklık yaratmak istediğini ifade eden Karayılan, Türkiye'nin 'Özgür Ordu müdahale edecek, savaş olacak, bunun için tedbir alıyoruz,' yaklaşımının indandırıcı olmadığını belirterek, "Özgür Ordu’nun müdahale edeceğini nereden biliyor? Özgür Ordu neden ve kime müdahale edecek? Burada barış içinde yaşayan, kendi düzenini kurmuş Kürt halkı vardır, müdahale ne için yapılacak? Bunun kararını kim vermiştir? Türkiye nasıl bu karardan haberdardır?" sorularının sorulması gerektiğini kaydetti.  

'KOBANİ SEREKANİ’YE BENZEMEZ'

Kobanî'nin Serêkanî’ye benzemediğini söyleyen Karayılan, Türkiye'yi uyararak, "Kürtler orada, kendi düzenlerini kurmuş ve kendi içlerinde Özgür Ordu, vb. güçleri kabul etmeyeceklerini ilan etmişlerdir. Buna rağmen Türkiye buralara da bir takım paramiliter güçleri aktarmayı planlayarak çatışma yaratmak istiyor. “Oradaki Kürtler arasında çelişkiler varmış” diyor. Orada öyle bir çelişki yok. Bu bir abartmadır. Olsa bile bu, AKP devletinin sorunu değildir, işi değildir. Kobanî de Türk devletine bağlı bir yer değildir," dedi.