Uludere Alt Komisyonun Roboski katliamına ilişkin olarak hazırladığı taslak rapora KCK'den de sert tepki geldi.

KCK Yürütme Konseyi'nce yapılan açıklamada raporun kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

KCK tarafından yapılan yazılı açıklamada Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarafından oluşturulan Uludere Alt Komisyonunun raporunun Roboski katliamının faillerini açıklamadığı söylenerek, "Rapor öyle bir mantık ve zihniyetle kaleme alınmıştır ki, hem katliamı gizlemeyi, örtbas etmeyi amaçlamış, hem de 'ilgili güçler arasında yaşanan koordinesizlik sonucu' demek suretiyle katliamı yapanları aklamaya, bu yönüyle de tüm dünyanın gözleri önünde açıkça işlenmiş bu insanlık suçunu hafifleterek meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Özellikle rapor hakkında gizlilik kararı alınmasının tümüyle katliamı ve katilleri gizlemeye dönük olduğu açıktır," denildi.

'KÜRTLERE GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR'

KCK, raporun Roboskili gençleri katlettiğini söylediği açıklamasında, "aynı şekilde Kürt halkına karşı da gözdağı verilmek istenmiştir," dedi.

Raporun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "analar ağlamasın, barış için elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyduk, gerekirse baldıran zehrini içerim" sözlerinin ardından Roboski Katliamı’nın faillerini gizleyen ve meşrulaştıran tutum içerisinde olduğu söylenirken, Başbakan’ın sözlerinin de "Kürt halkının varlığını ve özgürlüğünü tanıma konusunda da güven vermekten hala uzak" olarak yorumlandı.

'SÜRECİ SABOTE EDİCİ NİTELİK TAŞIYOR'

KCK yazılı açıklamasında PKK lideri Abdullah Öcalan'la başlatılan görüşmelerin sürdüğü, barış için girişimlerin devam ettiği dönemde, böyle bir raporun açıklanmasının, "tüm bu çabaları sabote edici bir nitelik taşıdığını" belirterek, "Hele hele tam bir basit kurnazlıkla raporu erteleye erteleye bugüne getirmesinin, doğacak tepkileri engellemeye ve en aza çekmeye dönük olduğu çok açıktır. Dolayısıyla Kürdistan halkının bu raporu kabul etmesi mümkün değildir," dedi.

'KATLİAMIN AYDINLATILMASI İÇİN YENİ BİR SÜREÇ BAŞLATILSIN'

Rapora sert tepki gösterilirken, katliamın aydınlatılması için yeni bir sürecin başlatılması talebinde bulunuldu. (ANF)