Batman, Siirt, Mardin Merkez ve ilçeleri Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Savur ile belde ve köylerde polis, özel harekat timleri ve askerler tarafından önceki gün (8 Aralık 2012) Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) binalarına, belediyelere, İHD şubesine ve bazı sivil toplum kurumlarına eş zamanlı baskınlar düzenlenmişti.

Batman'da 31, Mardin ve ilçelerinde 41 ve Siirt'te 15 kişi olmak üzere toplamda gözaltına alınanların sayısının 87 olduğu belirtilmişti.

Batman'da ise KCK adı altında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 31 kişiden, aralarında BDP Parti Meclisi üyesi, BDP Batman İl Eşbaşkanları ve Batman Belediye Başkan Yardımcısı'nın da bulunduğu 24 kişi tutuklandı.

31 kişi, Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıkta ifadeleri alınan 31 kişi tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye gönderildi. Burada ifadeleri alınan 31 kişiden 24'ü "KCK kent meclisi yapılanması"nda yer aldıkları iddiasıyla tutuklanırken, 7 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanların, polis, savcılık ve hakimlik aşamalarında Kürtçe savunma yaptığı belirtildi. Kürtçe verilen ifadelerin ise avukatlar tarafından çevrildiği kaydedildi. (anf)