"KCK" adı altında düzenlenen operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan 111'i tutuklu 205 Kürt siyasetçinin ve insan hakları savunucusunun yargılandığı İstanbul ana davasının 5'inci duruşmasının son oturumunda verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 14 kişinin uzun tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak ve suç vasfının değişebileceği göz önünde bulundurularak, tahliyesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, diğer tutuklular hakkında "serbest kalmaları halinde kaçma şüphesinin sanıkların üzerine atılı suçların ağırlığına göre karine olarak kabul edilmesinde zorunluluk bulunmasına ve Anayasa'nın 13. maddesindeki ölçülülük ilkesi uyarınca sanıklar hakkında daha hafif koruma önlemi olan adli kontrol tedbiri uygulanmasının dava konusu dosya açısından yetersiz kalacağı kanaati" gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Kararda ayrıca Eşref Yaşar'ın savunmasında yargılama için kullandığı "tiyatro" ifadeleri hakkında ise suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Avukatların taleplerinin birçoğunu reddeden mahkeme heyeti bazı tutukluların kendilerine ait olmadığını belirttikleri ses kayıtları hakkında Adli Tıp Kurumu'na inceleme yapması için müzekkere yazılmasına karar verdi. Dava 9 -20 Eylül tarihine ertelindi.

Tahliye edilenlerin isimleri ise şöyle; Aziz Tunç, İbrahim Silgu, Menice Çelik, Faik Taşkaya, Hüsnü Taş, Yüksel Gözde, Tacettin Karagöz, Recep Karagül, Ahmet Demirsoy, Mülazım Özcan, Erdoğan Gündüz, Cemal Bektaş, Şehmus Özgün, Muzaffer Güzel.