KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, İmralı'da Abdullah Öcalan ile başlatılan görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Karasu, "hükümetin çözüm yaklaşımı yok" dedi.

Karasu, Türkiye'nin Suriye Kürdistan'ına (Batı Kürdistan) yaklaşımını da "açık bir Kürt düşmanlığı" olarak nitelendirdi.

GÖRÜŞMELER

"Biz her zaman siyasal çözümden yanayız. Sorun yaratan da Türk devletiydi, çözümsüzlüğü dayatan da Türk devletiydi" diye konuşan Karasu, "Hükümetin politikası çözümden yana mıdır, bu belli değil. AKP, 2006'da da 2008'lerde de böyle bir yaklaşım içine girmişti. Hiçbir zaman da somut bir adım atmadı" dedi.

'AKP'NİN HAZIR OLMADIĞI KONUSU DAHA FAZLA ORTADA'

Karasu, "Şu ana kadar da yapılan görüşmelerde herhangi bir somut gelişme yok. Bize yansıyan ciddi bir durum yok. Erdoğan'ın söylemlerinde ciddi bir durum yok" diye konuşurken, bu noktaya nasıl gelindiği konusunu da şu sözlerle ifade etti:

"2012'de kaybeden AKP oldu. Ordusu nerdeyse bozguna uğradı.  Özel ordusu nerdeyse darmadağın oldu. AKP sıkışınca, bölgedeki politikaları da iyiye gitmeyince, böyle bir görüşmeye başvurdu. Tamam Türkiye kamuoyu çözüm istiyor, biz de istiyoruz, aslında koşullar da müsait. Fakat AKP'nin çözüme ne kadar hazır olduğu belli değil. Hatta hazır olmadığı konusu daha fazla ortada."

'ERBİL'DE GÖRÜŞME YAPILDIĞI HABERLERİ YALAN'

"Söylendiği gibi hareketimizle bir görüşme yok" diyen Karasu, Erbil'de (Hewler) görüşmeler yapıldığı ve bazı adımlar atılacağı yönünde medyada çıkan haberleri de yalanladı, "Bunlar hepsi yalan. Hepsi özel savaş haberleri. Hiçbir gerçekliği yok," dedi. 

Karasu, mevcut durumda tek taraflı bir yaklaşım olduğunu ve bunun da Öcalan'ın geliştirdiği yaklaşım olduğunu söyledi.

'HÜKÜMETİN ÇÖZÜM YAKLAŞIMI YOK'

Hükümetin "Ortada henüz herhangi bir çözüm yaklaşımının olmadığını" ifade eden Karasu,  "Ama Kürt sorununu, ezerek, başka türlü yöntemlerle çözemedi. Ya gerçekten çözecek, ya ezecek ya da oyalayacak. Bunlardan hangisini yürütecek kısa sürede belli olur. Ama şu anda bize yansıyan şu an andaki yaklaşımlar, çözüm yaklaşımları olmadığını ortaya koyuyor. Bu açıdan çok fazla umutlu olmak, yanlıştır" ifadelerini kullandı.

'ORTADA BİR ŞEY YOKKEN KİMSE BEKLENTİ İÇİNE GİRMEMELİ'

"Ortada hiçbir şey yokken, bir şeyler oluyormuş beklentisine hiç kimse girmemeli. AKP sıkıştı, şimdi böyle bir politikaya yöneldi" diyerek sözlerini sürdüren Karasu,  "Kürt sorunu çözülmüyorsa, Türk devletinin yaklaşımlarından kaynaklı. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Bugün de yarın da eğer bir çözümsüzlük varsa, bu Kürtlerden gelmez" dedi.

'AKP SIKIŞMIŞTI'

Karasu AKP'nin neden bugün görüşmelerde bulunduğu konusunu, "AKP sıkışmıştı, aydınlar tepkiliydi, liberaller bile tepkiliydi. Düne kadar AKP'ye destek verenler de AKP'den kopmuştu. AKP çok zor duruma düşmüştü. Şimdi bunları tekrar, kendine göre, bu tür yöntemlerle toparlamaya çalışıyor," diye değerlendirdi.

'BU KADAR BASİT BİR MESELE DEĞİL'

"Yakın zamanda gelişmelere bakacağız" diyen Karasu, Öcalan'la gerçekten önemli görüşme olması durumunda, sorunun BDP ile görüşüp görüşmeme noktasında sıkışıp kalmayacağını, meselenin bu kadar basit bir mesele olmadığını söyledi ve "Görüldüğü gibi ortada çok da ciddi bir durum yok" diye belirtti.

SURİYE VE BATI KÜRDİSTAN

Suriye ve Batı Kürdistan'daki gelişmeler için, "Türk devleti kendi Kürt sorununu çözmediği müddetçe, diğer parçalardaki Kürt sorunlarının da çözülmesini istemez. Kuzey Kürdistan'daki Kürt sorunu çözülmediği müddetçe Güney Kürdistan'daki kazanımlar da tehlikededir. Türkiye İran'daki sorunun da çözülmesini istemez. Rojava'da (Batı Kürdistan) da istemez" diye konuşan Karasu, Türkiye'deki solun Suriye'de Kürtlerin mücadelesine ilgisiz kaldığını söyledi.

'SOLUN İLGİSİ BİLE AZ'

Batı Kürdistan'daki gelişmelere karşın solun ilgisiz kaldığını söyleyen Karasu, "Solun ilgisi bile az. Başka yerde olsa ayağa kalkarlar. Orada halk büyük bir devrim yapıyor, kendi sistemini kuruyor, özgürlük sistemini kuruyor, kendi meclislerini kuruyor, demokratik temelde yapıyor, bu açıdan Rojava'ya hem Kürt halkının hem de demokrasi güçlerinin desteğinin daha fazla olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. (ANF)