Aralarında BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan ile DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın bulunduğu 13'ü tutuklu 21 sanıklı davada, tüm sanıkların tahliyesine karar verildi...

"KCK" operasyonları kapsamında 13 Ocak 2012 tarihinde gözaltına alınan ve "Önderlik Komitesi"nde yer aldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Fatma Kurtulan, DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve DİHA muhabiri Murat Çiftçi'nin de bulunduğu 13'ü tutuklu 21 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde İstanbul Kürt Enstitüsü'nden gelen 2 tercümanın tercümanlık yaptığı duruşmada, kimlik tespitleri Kürtçe yapıldı. Duruşmada esasa ilişkin taleplerini sıralayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam, suç yerinin Ankara olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmesini ve dava dosyasının suç yeri olan Ankara'daki ağır ceza mahkemelerine gönderilmesini talep etti.

Savcı, 13 kişinin tutuklu bulundukları süre ve yetkisizlik kararı verilmesine yönelik talebin değerlendirileceği sürecinin de göz önünde bulundurularak, tahliyelerini istedi. Savcı, tahliye edilmeleri durumunda bu sanıklarla ilgili adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını da talep etti.

Duruşmada söz alan BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, iddia makamının talebine katıldıklarını belirttikten sonra, "Kim yargılanırsa yargılansın bu dava bugün itibari ile konusuz kalmıştır. Zaten tutuklananlara ve yargılananlara bakıldığı zaman bir davadan söz edilecekse bu davanın yeri de Anayasa Mahkemesi'dir. Bu dava zaten görüşme notu davasıdır. Görüşme notlarını Sayın Başbakan da, Yalçın Akdoğan da, Adalet Bakanı da, siz yargıç ve savcılar da okuyor. Bu açıdan tüm tutuklu sanıkların adli kontrol tedbirleri uygulanmadan tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Diğer müdafi avukatlar da savcının talebine katıldıklarını belirterek, müvekkillerinin yeteri kadar tutuklu kaldığını ve bundan dolayı tahliye edilmelerini istedi. Avukatlar, ayrıca KCK davalarındaki ve iddianamelerindeki hukuksuzluğa dikkat çekti. Tüm sanıklar da söz alarak avukatlarının belirttiklerine aynen katıldıklarını ifade etti.

Talepleri alan mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, dava dosyası hakkında "yetkisizlik" kararı vererek, dosyanın Ankara'daki ağır ceza mahkemelerine gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme Heyeti ayrıca sanıklar, Berat Birtek, Tuncer Bakırhan, Mehmet Zahir Sarıtaş, Yaşar Günderci, Fırat Taş, Fuat Aras, Kadir Mamir, Mahmut Polat, İsmet Aslan, Nurettin Yalçın, Gülistan Balkaş, Fatma Kurtulan ve Semra Karabaş'ın tutuklu kaldıkları süre göz önünde bulundurularak, adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliye edilmesine karar verdi.

Bu arada, duruşmayı BDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Emine Ayna, Mülkiye Birtane ve Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de izledi.

KIŞANAK KCK DAVASININ HÜKÜMSÜZ OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, çözüm süreciyle birlikte KCK davalarının artık hükümsüz olduğunu savunmuştu. Kışanak, bu davaların bir anlamı kalmadığını herkesin dile getirmesi ve ona göre tutum almasının samimiyet göstergesi olduğunu söylemişti. (ANF)