KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunudu

'Sivil' adlı dergiye konuşan Bayık, sürecin sadece geri çekilme üzerinden tartışıldığını söyledi,  bu tartışmaların yanlış yapıldığını belirtti ve bu süreç için siyasi bir zemin gerektiğini, Türkiye Parlamentosu’nun da karar alması gerektiğini söyledi.

Sürecin gerillanın Kuzey’den Güney’e çekilmesi üzerine kurulmadığını kaydene Bayık, ”Bu konu doğru dürüst verilmiyor. 'Ateşkes ilan edildi, geri çekilme oluyor ve sorun çözülüyor' şeklinde lanse yayınlanıyor. Fakat gerçekte gerillanın geri çekilmesi Kürt sorununun çözümü ve demokratik siyasetin zeminini yaratmayı amaçlıyor. Bu zeminin şart ve koşulları yerine getirilmediği sürece gerilla geri çekilmeyecektir. Bu konuyu tartışan tüm kesimler ciddi olmalı ve sorumlu davranmalıdır. Kamuoyu doğru bilgilendirilmelidir,” dedi.

‘GERİLLA MEŞRU SAVUNMA POZİSYONUNDA’

Hukuksal bir düzenleme gerçekleşmediği sürece gerillanın geri çekilmeyeceğini söyleyen Bayık, şöyle konuştu:

“Gerilla özgür bir yaşamı amaçladığı için eline silah alıp dağa çıktı. Kürt kimliğinin kabul edilmesi ve Kürtlere adil yaklaşılmasını istiyorlar. Eğer bu gerçekleşmezse gerillanın ikna edilmesi çok zor olur. Şimdiye kadar gerilla için geri çekilme kolay olmuyor. Olan şudur; ateşkes var, gerillalara bu çerçevede hareket etmeleri talimatı ulaştı. Gerilla güçleri şimdi ateşkes kararı çerçevesinde mevzisini koruyor. Gerilla meşru savunma pozisyonunda, süreç ve değişime yönelik gelişmeleri bekliyor. Fakat şimdiye kadar kimse gerilla güçlerine geri çekilme talimatı vermedi.”

Akil İnsanlar Komisyonu’nun arabulucuk yapması gerektiğini de söyleyen Bayık, Komisyon'un her iki tarafı izlemesi ve tarafsız olması gerektiğini söyledi.

"REBER APO SAYIN BARZANİ'YE SELAM GÖNDERDİ"

Abdullah Öcalan’ın, Irak Federe Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’ye selam gönderdiğini söyleyen Bayık, “Reber Apo Sayın Barzanî'ye selam ve saygılarını gönderdi. Sürece destek vermesini isteyerek, sonuca ulaşması için rolünü oynamasını istedi” dedi ve şunları belirtti:

“Göründüğü kadarıyla Sayın Barzanî de Reber Apo'nun mesajını destekliyor. Kuzey halkımızın sorununun çözülmesi için Kürt halkının önünde önemli imkanlar bulunmakta olduğu açıktır. Bu durum tüm Kürdistan parçalarına etkide bulunacaktır."

Güney Kürdistan’ın (Federe Kürdistan) önemli bir bölümünün sürece destek verdiğini de vurgulayan Bayık, özellikle Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin çabalarına dikkat çekti.

ABD'NİN ROLÜ

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, ABD’nin rolüne ilişkin ise şöyle konuştu:

“Amerika Birleşik Devletleri ve tüm güçler çözüm sürecine destek verdiklerinden bahsediyor. Ancak pratikte tersinden faaliyetler görünüyor. Bundan dolayı Amerika barış ve çözüm istiyorsa yalnızca basın açıklamalarıyla yetinmemeli, pratikte arabuluculuk rolünü de oynamalıdır.”

"BARZANİ'DEN DAHA ÇOK DESTEK BEKLİYORUZ"

Bayık şöyle devam etti:

“Biz Sayın Mesûd Barzanî'den Önderliğimiz tarafından başlatılan sürece daha fazla destek olmasını istiyoruz. Bu destek sadece basın açıklamasıyla kalmamalı. Üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidirler. Herkesten destek bekliyoruz ancak özellikle Sayın Mesûd Barzanî'den umudumuz var. Biz Sayın Barzanî'den ulusal kongrenin kurulmasına ilişkin adım atmasını bekliyoruz. Bu yönlü adımlar atılırsa Kuzey Kürdistan da bundan faydalanacaktır." (ANF)