İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen ve 27'si tutuklu 47 kişinin yargılandığı KCK Avukatlar davasının duruşması Silivri'de görüldü. Duruşmaya 'anadilde savunma' damgasını vurdu.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda söz alan Av. Mehmet Emin Aktar, anadilde savunma yapmanın Kürtçe bilip bilmeme meselesi olmadığını, Kürt halkının talebi olduğunu söyledi. Aktar, "Yargı Kürtleri yargılarken, taraflı tutumla yargılıyor. Bizim sizden talebimiz parlamentodan önce davranın, tercüman talebimizi kabul edin. Ara kararlarınızı bozun, arkadaşlarımızı tahliye edin. Anadilde savunma talebimizi kabul edin" dedi.

Mahkeme heyeti, bu talebi yasal düzenleme belli olmadığı gerekçesiyle reddetti.

KÜRTÇE KONUŞTU, TUTANAKLARA 'ANLAŞILMADI' ŞEKLİNDE GEÇTİ

Tutuklu avukatlardan Muharrem Şahin, Kürtçe konuşarak Zazaca savunma yapmak istediğini söyledi. Mahkeme, Şahin'in sözlerini "anlaşılmadı" şeklinde tutanaklara geçti.

AVUKATLAR DURUŞMADAN ÇEKİLDİ

Avukat Mehmet Emin Aktar, yeniden söz alarak, savunma tarafı olarak duruşmadan çekildiklerini açıkladı. Bunun ardından avukatlar salondan ayrıldı. Avukatlar salondan çıktığı esnada duruşmayı izleyen aileler de, "Bijî Serok Apo" ve "Berxwedan jiyanê" sloganları attı.

ANADİLDE SAVUNMA KABUL EDİLMEDİ

Avukatlar çıktıktan sonra duruşmaya devam edildi. Tutuklu avukat Nilgün Ilgat, Kürtçe olarak "Avukatım olmadığı için savunma yapamayacağım" dedi. Diğer sanıklar da Kürtçe konuştu ve anadilde savunma yapmak istediklerini söyledi. Sanıkların konuşmaları tutanaklara "anlaşılmadı" diye geçti.

Tutuksuz yargılanan Nezahat Bayraktar, anadilinin Arapça olduğunu, ancak anadilde savunma yapmak istemediğini söyledi. Bayraktar, "Ama burada Kürtçe beyanlarda bulunuldu. Bu konuşmaların tercüme edilmesini istiyorum. Meslektaşlarımın talepleri karşılanmadıkça ben de savunma yapmak istemiyorum" dedi.

Ümit Sisligül de "Kürdüm ama Kürtçe bilmediğim için arkadaşlarımdan özür diliyorum. Onların talepleri karşılanmazsa ben de savunma yapmayacağım" diye konuştu.

DURUŞMA 3 OCAK'A ERTELENDİ

Tahliyenin çıkmadığı duruşma,3 Ocak'a ertelendi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. (anf)