KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, 21 Mart günü Diyarbakır'da 2 milyona yakın kişinin katıldığı Newroz kutlamasında gerillaların sınır dışına çıkması için tarihi bir barış çağrısında bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'a, bugünkü Bonn Newroz kutlamasında yanıt verdi.

Karayılan mesajında, "Önder Apo’nun verdiği karar aynı zamanda hepimizin de kararıdır" derken, geri çekilme için gerekli koşulları da açıkladı.

'ÖCALAN'IN PERSPEKTİFİNİ BENİMSİYORUZ'

Mesajında Kürt halkını ve dostlarını selamlayan Karayılan, Öcalan'ın Newroz'daki çağrısını hatırlatarak, "Bu çağrı Amed Newroz’unda tüm Kürt halkı ve tüm kamuoyuna açıklandı. Kürdistan’da, Türkiye’de ve Ortadoğu’da yeni bir dönem başladı. 2013 Newroz’u yeni bir gün, yeni bir başlangıç oldu. Halkların birlikteliğinin, özgür yaşamını kurmanın süreci, demokratik özgürlük süreci. Bundan dolayı biz Önder Apo’nun bu perspektifini, yeni süreci özgürlük ve demokrasinin yükseltilmesinin yeni adımı olarak görüyoruz. Herkesin de böyle görmesi gerekiyor," dedi.

MESAJ, TÜM TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN İÇİN ÖNEMLİDİR

Açıklanan mesajın çok zengin, derin, anlamlı ve değerli olduğunu söyleyen Karayılan, mesajın tüm Kürdistan için ve tüm Türkiye için önemli olduğunu söyledi ve yeni bir dönem ve yeni bşr sayfa açıldığını kaydetti. Karayılan konuşmasını şöyle sürdürdü:

'ÖNDER APO'NUN KARARI HEPİMİZİN DE KARARIDIR'

"Şimdi herkes, soruyor. Önder Apo’nun çağrısına karşı PKK’nin ve HPG’nin tutumu ne olacak diye soruyor. Şimdi ben tüm hareketimiz adına hareketimizin tutumunu, hepinizin şahitliğinde ve hepinizin önünde açıklıyorum. Önder Apo’nun verdiği karar aynı zamanda hepimizin de kararıdır. Biz bu kararı kabul ediyor ve katılıyoruz. İçeriğini ve çerçevesini tarihsel, doğru ve çok önemli görüyoruz. Yeni bir sürecin, tarihi bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz."

ATEŞKES İLAN EDİYORUZ

"Bundan dolayı mesajın açıklandığı gün 21 Mart’tan bu yana ve bundan sonra biz hareket olarak, KCK, PKK ve HPG olarak resmi ve açık bir şekilde ateşkes ilan ediyoruz."

'GÜÇLERİMİZE SALDIRI OLURSA KARŞILIK VERİLECEKTİR'

Karayılan,  gerillaların hiçbir askeri eylem yapmayacaklarını belirttiği konuşmasında, "Türkiye sınırlarında olan askeri faaliyetleri, ateşkes çerçevesinde planlanacaktır. Ama eğer güçlerimize saldırı olursa, elbette güçlerimiz bu saldırılar karşısında kendilerini koruyacaklardır. Bir kere daha saldırılara karşı misilleme hakkımız olacaktır. Ama eğer, güçlerimize karşı saldırılar olursa, o zaman gerilla güçlerimiz kendilerini koruyacaklardır. Bu dünyevi bir haktır, meşru bir haktır. Uluslararası yasalarda da bu var. Yok eğer kimse güçlerimize saldırmazsa güçlerimizde hiçbir askeri eylem yapmayacaktır. Şimdilik kesinleşen kararımız budur," dedi.

GERİ ÇEKİLME ZEMİNİ OLUŞTURULURSA ONU DA YERİNE GETİRİRİZ

'Geri çekilme' mevzuuna ilişkin olarak da konuşan Karayılan şunları söyledi:

"Eğer Türk devleti, hükümet ve parlamento sorumluluğunu yerine getirir ve geri çekilmeye ilişkin gerekli kararları alırsa, gerekli komisyon ve kurumları oluşturursa, geri çekilmenin zeminini eğer oluşturursa biz onu da yerine getireceğiz. Şimdi bu zeminin oluşturulmasını bekliyoruz. Bu konularda bizim söyleyeceklerimiz kısaca budur."

SAVAŞA DA BARIŞA DA HAZIRIZ

"Herkesin bilmesi gerekir ki, bu tarihi döneme biz PKK olarak hazırız. Biz savaşa da hazırız, barışa da hazırız. Hareketimiz 2012 hamlesinde gösterdiği silahlı savaşımındaki gelişime göre yeni hamlelerin yapılmasına ve yeni gelişmelerin sağlanmasına da hazırdır. Ama Önder Apo’nun perspektifine göre ve bizlerin esas tercihi de demokratik çözümdür. Bu konuda gerekli olan adımları atacağız ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz. Bu konuda biz karar sahibiyiz. Bu sürece taktik bir hamle olarak yaklaşmıyoruz, stratejik görüyoruz. Bunu herkes bilmeli. Biz sonuna kadar samimi, kararlı ve cesaretle halkların kardeşliğini ve demokratik çözümü geliştirmek ve bu çerçevede sonuca ulaşmak istiyoruz. Tüm halkımızın, tüm yurtseverlerin ve tüm arkadaşların Önder Apo’nun perspektifini doğru bir şekilde anlaması gerekir. Önder Apo’nun perspektifi özgürlük mücadelesinde yeni bir dönem başlatıyor. Bu bir son değil, bir başlangıçtır. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinin başlangıcıdır."

Karayılan, Paris'teki suikastı da hatırlattığı konuşmasında, "Avrupa’nın ortasında, Paris’te bize saldırı oldu. katliam oldu. (9 Ocak 2013'teki) Paris katliamının açıklanması gerekir," dedi.

Karayılan şöyle devam etti:

"Devrimimiz bugün çok önemli bir aşamaya girdi. Önümüzde tehlikelerin olduğu da doğru. Herşey kesinleşmiş değil. Ama bizlerin mücadeleyi yükseltmesi lazım. Riskler var, ama riskleri azaltmak için ve Önder Apo’nun perspektifine göre hareket edebilmemiz için bizlerin daha fazla birlik olması gerekir. Ulusal birlik olmalı. Örgütsel birlik, disiplin ve fedakarlık olmalı. Kahraman şehitlerin yolunda bu şekilde hareket edersek biz bu tarihi süreçte başarılı oluruz.

"Başarma umuduyla sizlerin Newroz’unu bir kez daha kutluyorum. Mücadelede hepiniz için başarı istiyorum."