Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK Ana Davası'nın 61'inci duruşması başladı.

Diyarbakır'da 2009 yılında gerçekleştirilen KCK operasyonlarında bir süre tutuklu kalıp daha sonra tahliye edilen aralarında HDP milletvekilleri, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'nin de bulunduğu 191 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın 61'inci duruşması, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Davanın bugünkü duruşmasında başka bir dosyadan tutuklu bulunan Kürt siyasetçiler Hüseyin Yılmaz, Ali Simsek, Zübeyde Zümrüt ve Turan Genç müdafileriyle birlikte hazır bulundu.

Duruşmaya HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, tutuklu siyasetçilerin yakınlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş izleyici olarak katıldı.

2 BİN 400 YIL CEZA İSTENDİ

Savcı mütalaasında 144 kişi hakkında "Örgüt yöneticiliği", "Örgüte üye olma", "Örgüte yardım ve yataklık etmek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarından 5'er yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep etmiş, 11 sanığın ise beraatına karar verilmesini istemişti.

Mütalaada, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında "Örgüt yöneticiliği" iddiasıyla 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk'ün ise "Örgüte üye olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar değişen oranlarda hapisle cezalandırılmasını talep edilmişti.

Savcı, Kürt siyasetçiler hakkında toplam 2 bin 400 yıl ceza istemişti.

(Kaynak: JINHA)