Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak’ta polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının üçüncü duruşması bugün Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülmeye başlandı.

Kazanhan’ın öldürülmesine ilişkin biri tutuklu 5 polis hakkında açılan davanın ikinci duruşmasında dinlenen tanık polisler, olayı görmediklerini ve sonradan öğrendiklerini iddia etmişlerdi.

Davanın bugünkü duruşmasında Kazanhan’ın ailesi ve avukatları hazır bulunurken, tutuklu sanık M.N.G. tutulduğu Ankara Elmadağ Cezaevi’nde SEGBİS yoluyla duruşmada katıldı.

Tutuksuz yargılanan diğer 4 polis ile tanık polislerin birçoğu görevde oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılmazken, duruşma Mardin Adliyesi’nden duruşmaya katılan sanık polis Mehmet Emin Arslan’ın ifadesiyle başladı.

Verdiği ifadesinde olay günü bölge trafikte görevli olduğunu belirten sanık polis Mehmet Emin Arslan, “Akşam yemeği için tank taburuna döneceğimizi sanıyordum. Fakat 3 zırhlı araçla Hayati Bilgin Karakolu’na geldik. Ben komiser Gürkan’ın içinde bulunduğu araçtaydım. Zırhlı araçtan Gürkan komiser indi ama nereye gittiğini bilmiyorum, hatırlamıyorum, görmedim” ifadelerinde bulundu.

‘HEPİNİZİ BÖYLE GEBERTECEM’

Arslan’ın ifadesinden sonra Kazanhan vurulduğu an yanında bulunan arkadaşı D.Y., tanık olarak dinlendi.

İfadesinde polislerin önce çekirdek çitlettiğini daha sonra zırhlı aracın arkasına geçen bir polisin Kazanhan’a direk ateş açtığını belirten D.Y., “Nihat daha sonra yer düştü. Yurttaşlar da hastaneye kaldırdı. Biz halen oradaydık zırhlı araçlardan bir tanesi sonradan geri döndü ve içinden kar maskeli bir polis çıkarak boş kovanları topladı. Kar maskeli polis, bizlere dönerek ‘Hepinizi böyle gebertecem’ şeklinde bağırdı bize” dedi.

D.Y.’nin ifadesinden sonra mahkemeye yarım saat ara verilirken, aradan sonra tanık ve tutuklu sanık polis M.N.G.’nin de dinlenmesi bekleniliyor.

NE OLMUŞTU?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “Bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.

Kazanhan’la ilgili yürütülen soruşturmaya savcılık tarafından gizlilik kararı konulmuştu.

Kazanhan’ın öldürülmesi ile ilgili 28 Ocak’ta görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 29 Ocak’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube’sinde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Olay yerindeki boş mermi kovanlarının tutuklanan polisin üzerinde zimmetli olan av tüfeğine ait olduğu belirlenmişti.

Malatya Cezaevi’ne gönderilen H.V. daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadesinde M.N.G. adındaki polisin yaptığını söyleyince tahliye edildi.

H.V.’nin ifadesinde Nihat Kazanhan’a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekat polisi M.N.G. ise Ankara’da tutuklandı.

Kazanhan’ın polis ateşiyle öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması Cizre Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Mayıs’ta görülmüştü.

Davada dördü tutuksuz, biri tutuklu beş polis yargılanıyor. (İMC)