Demokratik Bölgeler Partili (DBP) 106 belediyeden 34’üne kayyım atayan hükümet, şimdi de ‘eş başkanlık’ sıfatı için harekete geçti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda, ‘eş başkanlık’ın suç teşkil edeceği, dolayısıyla 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi için de idari ve cezai süreçlerin başlatılması talimatı verildi.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre Soylu’nun, 81 il valiliği, kamu kurum ve kuruluşlarıyla merkez ve merkeze bağlı belde, belediye başkanlarına 11 Kasım’da yolladığı yazıda, Siyasi Partiler Yasası’nın 15’inci Maddesi’ne atıf yapılarak şöyle dendi: “Mevzuatımızda eş başkanlık tüzüklerde yer almak ve iki kişiden fazla olmamak kaydıyla, eş genel başkanlık adıyla yalnız siyasi partiler için düzenlenmiştir. Ancak mevzuatımızda belediye ve diğer mahalli idarelerde eş başkanlıkla ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Mahalli idarelerin organları ise kanunlarda açıkça sayılmış, eşbaşkanlık adı altında bir organ ya da kadroya yer verilmemiştir.”

Yazıda ayrıca, eş başkan imzasıyla hazırlanmış resmi belgelerin de işleme konmadan iade edilmesi gerektiği belirtilirken, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi için de idari ve cezai süreçlerin başlatılması talimatı verildi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde, "Eş genel başkan sistemini uygulama imkânı getiriyoruz" demişti.