Genelkurmay, Kenan Evren'in görevde iken el koyup beş yıl önce teslim ettiği 4 ciltlik 12 Eylül belgelerini mahkemeye gönderdi. Bayrak Harekât Planı ve sıkıyönetim toplantılarının bant kayıtlarının 49 sayfasının eksik olduğu Genelkurmay tarafından tespit edildi. Belgelerde

1 Mayıs, Maraş ve Çorum olaylarının yer almaması dikkat çekti.

 

Genelkurmay, 12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Bayrak Harekât Planı'nın güncellenmiş hali ile darbe öncesi sıkıyönetim koordinasyon toplantılarının bant kayıtlarını gönderdi. Mahkemeye ulaşan belgeler, iki önemli gerçeği de günyüzüne çıkardı. Darbenin mimarlarından dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Türkiye'yi adım adım 12 Eylül'e götüren sürecin belgelerini 27 yıl boyunca kendi arşivinde saklamış. Evren, 4 ciltlik toplantı kayıtlarını ve diğer belgeleri Genelkurmay Başkanlığı'na 14 Haziran 2007 tarihinde teslim etmiş. Ancak Genelkurmay'ın tutanaklarına göre bu belgelerden 49 sayfası kesilerek alınmış. Mahkemeye gönderilen belgelerde, kanlı 1 Mayıs, Kahramanmaraş ve Çorum olayları gibi darbeye giden sürecin kilometre taşlarına ilişkin herhangi bir bilgi ve değerlendirmenin bulunmaması, "Kayıp sayfalarda bu olaylar mı yer alıyordu?" sorusunu da beraberinde getirdi. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nca bu konuda araştırma yapıldığı ve bazı sayfaların bulunduğu, bazılarının ise bulunamadığı mahkemeye bildirildi.

 

Mahkemeye gönderilen belgelerin birinde sıkıyönetim koordinasyon toplantısında konuşan üst düzey bir komutan, sıkıyönetim ilan edildiği 18 ayda 4 bini aşan cinayet hadisesi olduğunu hatırlatarak, "Asker sayısı yetersiz. Mevcutları artırmak için askerlik ya 24 aya çıkarılmalı veya kısmî seferberlik ilan edilmeli." teklifinde bulunuyor.

 

12 Eylül darbesinin mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davayı gören Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Genelkurmay'dan istediği belge ve bilgiler mahkemeye ulaştı. Genelkurmay, Bayrak Harekât Planı'nın güncellenmiş hali ile darbe öncesi sıkıyönetim koordinasyon toplantılarının bant kayıtlarını gönderdi. Kenan Evren'in verdiği bir kısmı eksik bu belgeler, 5 yıl sonra 12 Eylül darbesi davasına delil oldu. Ancak Kenan Evren'in 2007 yılında Genelkurmay'a teslim ettiği 4 ciltlik belgelerden 49 sayfanın kesildiği tutanakla tespit edildi. Bu tutanakta 49 sayfanın bir kısmının tamamının, bir kısmının da bir bölümünün kesilerek alındığı tespiti yer alıyor. Bunun üzerine Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nca araştırma yapıldığı ve bazı sayfaların bulunduğunu, bazılarının ise bulunamadığını mahkemeye bildirmesi dikkat çekti. Genelkurmay'ın bulunamadı dediği sayfalar ise şunlar: 1, 2 ve 3'ncü ciltlerdeki 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398.

 

Genelkurmay'dan 4 Mayıs 2012'de mahkemeye gönderilen yazıda şunlar belirtildi: "Sıkıyönetim Koordinasyon Toplantısı Teyp Bandı Metinleri'nin bazı sayfalarının tamamının bazı sayfalarının da bir kısmının kesilerek daha önceden alınmış olması eksik olan sayfaların belirtilmesi üzerine eksik olan sayfalar Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nca araştırılmış, tutanakta eksik olan sayfalardan 1, 2 ve 3. ciltlerdeki 868, 1048 ve 1050'nci sayfalar, numarasız ciltteki 15, 16, 17, 24, 25, 26, 27, 131,132, 134, 135, 136, 137, 146, 147, 148, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 158, 159, 161, 162, 264, 265, 285, 286, 287, 288, 317 ve 318'nci sayfalar bulunabilmiştir. Arşiv araştırmasında başka belgelerin bulunması halinde bu belgeler ayrıca gönderilecektir."

 

FİRARLARI ÖNLEMEK İÇİN MAHKûMLARI TARAYALIM

 

Mahkemeye gönderilen belgelere göre dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in de katıldığı sıkıyönetim koordinasyon toplantılarında, darbe öncesi yaşanan güvenlik sorunu tartışılıyor. Toplantıda konuşan Evren, "Esnaf olaylardan illallah dedi, silahlanmak istiyor." diyerek müdahaleci fikri savunuyor. Demirel ise darbe öncesi komutanlara hukuk içerisinde kalınması uyarısında bulunuyor. Komutanlar, darbe öncesi tutuklanan ve cezaevine konulanlar hakkında 'azılı katiller' ifadesini kullanıyor. Demirel'e ilginç tekliflerde bulunulması da dikkat çekiyor. Adana Cezaevi'nde güvenlik zafiyetinin bulunduğunu belirten askerler, Demirel'e iki seçenek sunuyor: "Bunlar ya bırakılacak ya da verdiğim emirle makineli tüfeklerle taranacak."

 

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Bayrak Harekât Planı'nın güncellenmiş hali ile darbe öncesi sıkıyönetim toplantılarının bant kayıtlarında komutanlar, sıkıyönetimde önemli rol oynayan askerî birliklerin sayılarının çok düşük olduğundan yakınıyor. Komutanlar, "Bu birliklerle olaylara müdahale zordur. Mevcutları artırmak için askerlik ya 24 aya çıkarılmalı veya kısmî seferberlik ilan edilmelidir." teklifini yapıyor. Toplantıda 12 Eylül darbesi öncesi sıkıyönetim mahkemelerinin bir an önce idam kararı verip Meclis'e göndermemesi eleştiriliyor.

 

Toplantıda konuşan üst düzey bir komutan, sıkıyönetimin ilan edildiği 18 ayda 4 bini aşan cinayet hadisesi olduğunu belirterek, "4 bine yakın cinayet hadisesinin olduğu yerde derecaattan (kesinleşmiş) geçmiş Meclis'in önüne tek idam kararı yoktur. Memleketi kasıp kavuran bu yangının karşısına devletin adeta ceza veremez hali devam ediyor." uyarılarını yapıyor. (Zaman)