BDP İstanbul İl Örgütü, 35 sivilin öldürüldüğü Roboski Katliamı'nda ABD'nin de katkısı ve rolü olduğunu belirterek ABD Konsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Polisler, Konsolosluk çevresinde yoğun önlem alırken, basın açıklamasının konsolosluk önünde yapılmasına izin verilmedi, açıklama polis barikatı önünde yapıldı.

BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak, Roboski'de 35 köylünün katledilmesinin üzerinden iki hafta geçtiğini ancak devletin hala hesap vermediğini söyledi. Katliamın "operasyon kazası" denilerek örtbas edilmeye çalışıldığına işaret eden Kolçak, "Hatta yetkililer daha da ileri giderek 'varsa hata hesabı sorulacaktır' gibi yakışıksız, 35 kişinin katliamını basite alan açıklamalar yapmaktadır. Bu da kendine insanım diyen herkesin vicdanını, yüreklerini sızlatmaktadır" dedi.

Kolçak, katliamın planlı ve organize olduğunu ifade ederek, katliamın arkasında sadece AKP ya da ordu olmadığını belirtti, "Yüzyıldır Kürdistan'ı bölüp parçalamaya çalışan, Kürt halkını 4 parçaya bölen, statüsüz bırakan, dilini yasaklayan emperyalist ülkelerin, ABD'nin büyük bir sorumluluğu vardır" dedi.

ABD'nin Türkiye'ye insansız hava araçlarıyla destek verdiğini belirten Kolçak, ABD'nin Kürt sorununu güvenlik sorunu olarak gördüğünü söyleyerek şöyle konuştu: "Bu katliamın arkasında ABD de vardır, bu katliamdaki rolünün bilinmesi gerekiyor. Kürtler olarak her soykırımın arkasında yerli işbirlikçiler olduğu kadar ABD ve emperyalistlerin olduğunu biliyoruz. Bunu her platformda deşifre edeceğiz, dünya insanlığı önünde hesap vermesi ve bu kanlı politikalarından vazgeçmesi için elimizden geleni yapacağız.’’

Katliam nedeniyle Kürt halkından özür dilenmesini beklediklerini ifade eden Asiye Kolçak, "Sözün bittiği yerdeyiz. Yüzyıllık inkarcı, asimilasyoncu politikalara karşı söylenmesi gereken her şey söylendi. Kürt halkı direnişini bugüne kadar getirmiştir. Bugünden sonra statümüzü elde edinceye kadar bütün sömürgeci emperyalist politikalara rağmen Ortadoğu'da onurlu bir halk olma kararlığındayız" diye konuştu.

Eylemde, "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Biji britaya gelan" sloganları atıldı.

Açıklamadan sonra bir heyet, "Roboski katliamının sorumlularını lanetliyoruz" yazılı siyah çelengi ABD Konsolosluğu önüne bırakarak eylemi sonlandırdı. (ANF)