Eski Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Arkeolog Josef Naseh, farklı dinlerin bir arada huzur içerisinde yaşadığı Antakya'nın dünyaya örnek olacak bir yer olduğunu söyledi.

ANTAKYA, DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR YER

Hatay'da Doğuş Üniversitesi tarafından Millenium Kültür Tesisleri'nde düzenlenen "Medeniyetlerin Buluştuğu Kent Antakya'da Bir Arada Yaşamak Paneli" düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Arkeolog Josef Naseh, Yüzyıllardan bu yana Antakya'da insanların barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığını belirterek, "Farklı dinler bir arada huzur içerisinde yaşamaktadır. Antakya, dünyaya örnek olacak bir yer. Bu özelliğimizi koruyarak bundan sonra da bir arada sevgiyle diyalog içerisinde yaşayabildiğimizi herkese göstermeliyiz" dedi.

KARDEŞLİĞE İNANANLARIN SESİ YÜKSELTİLMELİ

Antakya Musevi Havrası Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu ise barışa, kardeşliğe inananların sesini en çok yükseltmesi gereken bir dönemde olunduğunu, kaosa açık bir yerde yaşanıldığını vurgulayarak, "Barışa değer veren insanların el ele vermeli. Aksi takdirde çocuklara daha az yaşanılır bir dünya bırakılacak. Antakya'da dinlerin ibadet yerinin farklı olmasının kardeşçe yaşamaya engel değil. Farklı dinlerin mensuplarının sevinci, üzüntüyü, bayramı, cenazeye hep birlikte yaşıyor" diye konuştu.

MEDENİYETLERİN BULUŞTUĞU KENT

Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil de kültürlerarası diyalogun, uzlaşmanın ve bir arada yaşamanın yolunun sevgiden geçtiğini belirtti. Kentte dini, dili, mezhebi, ırkı, kültürü ne olursa olsun karşıdakinin öncelikle insan olarak kabul edildiğini ifade eden Hurigil, Antakya'nın kültürüyle, insanıyla, sevginin, barışın ve toplumsal uzlaşının, medeniyetlerin buluştuğu kent olduğunu söyledi.

MOZAİK BİR KENT

Antakya Ehlibeyt Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Kazar, Antakya'nın farklı din ve mezheplerin bir arada yaşadığı mozaik bir kent olduğunu söyleyerek, "Sünni, Hıristiyan, Alevi, Ermeni'nin bir arada yaşadığı Antakya'da herkesin birbirinin kötü ve iyi gününde yanında olmaya çalışıyor. Dünya var oldukça Hatay'ın barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti olarak kalacak" dedi.

Antakya'nın çok geniş bir hazineye sahip olduğunu kaydeden Antakya Havari Kilisesi Ruhani Lideri Melki Çağan da, İnsanların bir arada sorunsuz bir şekilde yaşamasının kente ayrı bir güzellik kattığını bunun herkese örnek olması gerektiğini vurguladı.

Panelde son olarak söz alan Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem ise son otuz yıldan bu yana dinler arası diyalog ile ilgilendiğini belirterek, bu konuda Alevi, Sünni, Yahudi, Süryani ve İslam camiasının değişik kesimleriyle iletişim içerisinde bulunduğunu kaydetti. Dinler arası diyalogun kendisini cehaletten kurtardığını ifade eden Öktem, bu sayede kendi dininin yanı sıra bilinçli bir şekilde diğer dinleri de öğrendiğini sözlerine ekledi.

SON DAKİKA