İzmir’de Karabağlar Polis Merkezi’nde Fevziye Cengiz isimli kadını feci şekilde dövdükleri görüntülerle ortaya çıkan polislerin, "işkence" suçundan yargılandığı davada karar Mahkeme Başkanı’nın başka bir mahkemeye atanması nedeniyle çıkmadı.

Kemal Göktaş'ın Milliyet'te yer alan haberine göre Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yetkisi alınan Mustafa Hakan Uğur, baştan beri kendisinin yürüttüğü davanın bu aşamasında, yetkisi alınmışken karar vermesinin, "etik" olmayacağını belirterek duruşmayı erteledi.

Dava sürecinde yaşadıklarını anlatan işkence mağduru Fevziye Cengiz ise 3 yıllık yargılama sürecinin kendisi için ayrı bir işkence haline geldiğini, ancak son duruşmada savcının kendisi için 8, polisler için 1 yıl hapis istemesinin ardından kabuslar görmeye başladığını kaydetti.

Polis merkezinde kameraların kaydettiği dayak görüntüleri nedeniyle işkence suçundan yargılanan sanık polislerle ilgili dünkü duruşmada karar çıkması bekleniyordu. Duruşmada Savcı Göksel Er, sanık polislerin, "haksız tahrik altında basit yaralama suçunu" işledikleri iddiasıyla sanık polislere 1 yıl, işkence mağduru Fevziye Cengiz’e ise, "polise direnme, hakaret ve basit yaralama" suçlarından 8 yıl istediği önceki görüşünü tekrarladığını belirtti.

Mahkeme Başkanı Uğur ise, HSYK tarafından mevcut yetkisinin değiştiğini belirterek, "Baştan söyleyeyim, bu duruşmada karar vermeyeceğim. Giderayak böyle bir dosyada karar vermek etik olmayacak" dedi. Bunun üzerine müdahil Cengiz’in avukatları ile duruşmaya katılan tek sanık Beyit Sezgen’in avukatı, savcının esas hakkındaki görüşüne karşı görüşlerini anlatmalarının gereksiz hale geldiğini belirterek savunma yapmadı. Başkan Uğur da, "Etik olan da bu olacak" diyerek duruşmayı 16 Ekim’e erteledi.

İşkence mağduru Fevziye Cengiz ise 3 yıllık dava sürecinde yaşadıklarını anlattı. Cengiz: Polisler daha başta bana, 'bizimle uğraşamazsın' demişlerdi. Onların bu sözünün haklı çıkmasını istemiyorum. Ama şu anda sanki haklı pozisyona geçtiler. Savcının onlara 1, bana 8 yıl hapis istemesini hazmedemiyorum. 'İşkence değil' demesini anlayamıyorum. Beni dövenler ceza almazsa bu çektiklerimden sonra elimde bir şey olmayacak. 8 yıl ceza istendikten sonra ben çöktüm.