Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), teşkilatla ‘üst arama’ toplantısı yaptı. Toplantıda, son dönemde pek çok kişinin şikâyetine konu olan, genital bölgenin arandığı ‘ince arama’ların sadece gerekli olduğu durumda yapılması talimatı verildi; keyfi ve kötüye kullanılan aramaların adliyeye yansıtılacağı belirtildi. 

Son dönemde gözaltına alınanlara karşı polisin usulsüz, keyfi ve tacize varan aramalarına ilişkin sıklaşan şikâyetler Emniyet Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. 

EGM, il emniyet müdürlüklerinde görev yapan ilgili rütbeli personelin katılımıyla bir toplantı yaptı. Toplantıda nezarethanelerde yaşanan olaylar ve vatandaşla polisi karşı karşıya getiren üst arama vakaları tartışıldı. Bu konuda adli makamlara yapılan şikâyetler personelle paylaşıldı.

YÖNETMELİK HATIRLATILDI

Milliyet gazetesinin haberine göre; toplantıda personele ‘ince arama’nın hangi durumlarda yapılıp yapılmadığı soruldu ve personelden üst araması konusundaki kanun ve yönetmeliklerin dışına çıkmamaları istendi.

Toplantıda, genital aramanın da sadece gerektiği durumlarda yapılması emri verildi. Yönetmeliğe göre narkotik suçlarından gözaltına alınan ve vücuduna uyuşturucu madde sakladığı sanılan şüpheliler ile nezarethanelerde kendisine, diğer şüphelilere veya personele zarar verebileceğinden korkulan şüpheliler ince aramadan geçebiliyor. 

Toplantıda, gözaltı kararı olmayan ve nezarethaneye alınmayan yakalamalarda kesinlikle üst araması yapılmaması istendi. Ortada bir suç yoksa nezaret içindeki aramaların da elbise üzerinden elle ya da elektronik cihazlarla yapılması gerektiği belirtildi.

GEREKLİ DEĞİLSE KEYFİ

Toplantıda, yönetmelik dışında kalan durumlarda ince aramanın keyfi olduğu, görevi kötüye kullanma anlamına geldiği vurgulandı. Şikayet olursa bu vakaların adli makamlara yansıyacağı belirtildi ve personele “Vatandaşla karşı karşıya gelmeyin” dendi. Personel ise bu konuda yaşanan sorun ve aksaklıkların yönetmeliklerin yorumlanmasından kaynaklanan farklılıklardan  meydana geldiğini ilettiği kaydedildi.