OHAL uygulamaları kapsamında kadın çalışmaları hedef alınmaya devam ediliyor. Son alınan karar ile Türkiye genelinde aralarında birçok kadın derneğinin de bulunduğu 370 derneğin çalışmaları durdurularak kapıları mühürlendi.

OHAL kapsamında kapatılan dernekler arasında yer alan Van Kadın Derneği (VAKAD) 2004 yılından bu yana Van'da birçok kadının sesi oldu. Derneğin kurucularından olan VAKAD aktivisti Zozan Özgökçe, derneklerinin kapatılmasına ilişkin tepkisini dile getirerek çalışmalarına devam edeceklerinin mesajını verdi. 

ENSAR VAKFI’NA DOKUNULMUYOR!

ANF'de yer alan habere göre Özgökçe, VAKAD'ın kapatılmasının hukuka ve insanlığa aykırı olduğuna işaret ederek, “Van’da çalışan bir dernek dünyaya veya ülkenin iradesine nasıl bir zarar verebilir?" diye sordu.  Karaman'da 10 çocuğa cinsel istismar saldırısı ile gündeme gelen Ensar Vakfı'nın halen faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatan Zozan Özgökçe, "Görüyoruz ki Ensar Vakfı gibi çocuklara tecavüz eden, kuran kurslarında çocuklara cinsel tacizde bulunanlar desteklenirken,  bunlara karşı çıkan çocuk, kadın ve hukuk gibi hak temelli çalışan örgütler ise kapatılabiliyor. Bu derneklerin kapatılması hukuka ve insanlığa aykırı anormal bir durumdur” ifadesini kullandı. 

‘DÜŞÜNCELERİMİZİ ASLA’

VAKAD’ın 2004 yılından bu yana Van’da bulunan her kesimden kadının sorunlarına yönelik çözüm odaklı çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Özgökçe, VAKAD'ın 20 üyesinin ve çok sayıda gönüllü aktivistinin bulunduğunu dile getirdi. Zozan, VAKAD'ın kadınlara yönelik seminer, mültecilere ve çocuklara yönelik eğitim çalışmaları yürüten bir dernek olduğunu ifade ederek, bu süreçte kadın derneklerinin kapatılmasının kadınlardan korkulduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Özgökçe, “Gelip kapımızı kilitleyip mühürlediler. Bu bizim için hiç önemli değil. Kapılarımızı mühürleyebilirler ama bizim mücadelemizi, ruhumuzu kilitleyemezler. Yarın yine örgütleniriz, mekan buluruz, toplantılarımızı yine yaparız.  Mühürlemek bir çözüm değildir. Kadınlara sadece korku mesajı verilmeye çalışılıyor” dedi.

‘KONUŞAN, DÜŞÜNEN KADINDAN KORKUYORLAR’

Van’da birçok kadının derneklerinin bulunduğu adrese geleceğini söyleyen Zozan Özgökçe, dernek kapılarına kendilerine ulaşabilecekleri adres ve numaraları bırakarak çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Özgökçe, "Mücadelemizi söndüremeyecek, aklımıza beynimize mühür vuramayacaklar.  OHAL bahane ederek her şeyi tekleştirmek istiyorlar. Tek millet, tek renk, tek egemen zihniyeti istiyorlar. Bu aynı zamanda tek cinsliliği de dayatmalarının bir göstergesidir. Kadın kurumlarından da bu yüzden korkuyorlar. Her yerde kendi egemenliklerini sürdürmek istedikleri için konuşan, düşünen kadınlardan korkuyorlar. Kendini ifade eden kadınlardan korkuyorlar” şeklinde konuştu. 

‘HİÇBİR KARARIMIZA ERKEKLER KARIŞAMAZ’

Daha öncede VAKAD’ın kapatılmayla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Özgökçe, “Van’da deprem sürecinde de kapatılma kararı verildi. Ama mücadelemiz sonucunda derneğimiz hakkında açılan kapatılma kararını kaldırdık. Açılan dava düştü. OHAL kapsamında ikinci kez derneğimizin faaliyetleri durduruldu. Mühürlenme sırasında bizler derneğimizin kapısını mühürleyen memurlara söyledik, ‘madem bu kadar tehlikeliysek, neden tankınızla, tüfeğinizle gelmediniz?' diye sorduk. Buradan bir kez daha söylüyoruz, bizim hiçbir silahlı güçle bağlantımız yoktur. Sadece kadın örgütüne bağlıyız. Dünyadaki ve bu coğrafyadaki kadın oluşumu ile birlikteyiz. Hiçbir kararımıza erkek karışamaz. Bizler buradayız” çağrısında bulundu. 

‘NE OLURSA OLSUN ÇALIŞMALARIMI SÜRDÜRECEĞİZ’

Yıllardır kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar yürüttüklerini yineleyen dernek üyelerinden Songül Özünver ise, çalışmalarının durdurulduğu bu üç aylık süre içerisinde yine çalışacaklarını belirtti. Kadınların kendilerine ulaşmalarını bekleyeceklerini söyleyen Özünver, “Sokakta, evde her yerde kadınlara ulaşarak yine her türlü çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kadınlar VAKAD’da büyük emekler verdi. İçimiz parçalanıyor. Ama her türlü çalışmamız devam edecektir” dedi.