15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile kapatılan Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Süryanilerin mülklerine el konulmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Korkarım bir KHK ile Müslüman yapılacağız" sözleriyle mülklerine el konulmasına tepki gösteren Yuhanna Aktaş, "Bu gasp kararına çok üzgünüz, 6000 yıldır buralarda yerleşmiş kadim bir medeniyetin insanlarıyız, bizim mallarımızı niye gasp ediyorlar ki? Biz kültürümüzü, dinimizi yaşamak istiyoruz" dedi.

Yuhanna Aktaş,  Artı Gerçek'ten Ömer Faruk Gergerlioğlu'na açıklamalarda bulundu.

‘BU HATADAN ACİLEN DÖNÜLMESİ GEREKİYOR'

"Mahkemeye başvuracağız ama Türkiye'de mahkemelerin durumunu biliyorsunuz" diyen Aktaş, "Bu arada o alanları kullanamayacak mısınız?" sorusuna ise "Malı gasp edilen bizlere karar kesinleşene kadar buraları kullanmanıza müsaade ettik dediler. İhsan etmişler" diye yanıt verdi.

Bu uygulamanın kendilerinde devlete olan güven konusunda travmaya neden olduğunu belirten Aktaş, bu hatadan acilen dönülmesi gerektiğini vurguladı.

‘KADİM BİR MEDENİYETİN İNSANLARIYIZ'

‘Hiçbir zaman bu kadar karamsarlaşmamıştık' da diyen Aktaş, mülklere el konulmasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Bu gasp kararına çok üzgünüz, 6000 yıldır buralarda yerleşmiş kadim bir medeniyetin insanlarıyız, bizim mallarımızı niye gasp ediyorlar ki? Biz Hristiyanlar için zaten din devleti kurmak gibi bir ideal yoktur ki, devleti güç edinme aracı, güç isteğini de zulüm olarak görürüz, evet Haçlılar işgal zihniyetiyle hareket ettiler ama biz onları eleştiriyoruz, şu anda İslam dünyasında yöneticiler nasıl ki güç isteğini kullandırıyorsa o gün de Haçlılar dini siyasi emelleri için kullanarak işgalleri gerçekleştirdi. Biz kültürümüzü, dinimizi yaşamak istiyoruz."

2 yıldır dini törenlerini yapamadıklarını da belirten Aktaş, ülkenin halini bir felaket olarak değerlendirerek, "Korkarım bir KHK ile Müslüman yapılacağız" dedi.

SÜRYANİLERE AİT KİLİSELERİN TAHSİSİNİN DİYANET'E YAPILMASI KARARI İPTAL EDİLMİŞTİ

Mardin'in 'Büyükşehir belediyesi' statüsüne alınmasından sonra kurulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun 2014 yılında aldığı ve Süryaniler'e ait çok sayıda kilise ve manastır tahsisini Diyanet İşleri Başkanlığı'na yapılmasını öngören kararı iptal edildi.

Aynı komisyon, tahsis işlemi iptal edilirken, sorunun kesin çözümü için yasal değişikliğin şart olduğunu ve bu değişiklik yapılana kadar mevcut durumun geçerli olduğunu belirtmişti.