Kapatılan Demokrasi Partisinin (DEP) kurucusu ve yazar Yaşar Kaya, 21 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Kaya'yı Esenboğa Havalimanı'nda ailesi ve yakınları karşıladı.

Kapatılan Demokrasi Partisinin (DEP) kurucusu ve yazar Yaşar Kaya, 3 ay içinde döndüğü takdirde tutuklanmama sözü verilmesi üzerine 21 yıl sonra Türkiye 'ye döndü. Kaya, aprondan alınarak, ifade vermek için Ankara adliyesine götürüldü.

Kaya'nın eşi Yurda Alaca, şunları söyledi:

"Eşimin sağlığı hiç iyi değil, tekerlekli sandalye ile geliyor. Eşim demokrasiden, barıştan ve özgürlükten yana birisi. Eline hiç silah almadı, hiçbir suç işlemedi. Sadece parti başkanı olduğu için faili meçhul cinayetler listesinde ismi vardı yurt dışına gitti. Başka bir ülkede yaşamak çok zor. İnsanların özgür ve demokratik şartlarda kendilerini ifade etmeli. Barışın gelmesini hepimiz istiyoruz, anaların yüreği yanmasın, 1 yıldır şehit cenazeleri gelmiyor. İnşallah çözüm süreci başarıyla neticelenir."

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık durumlarını ve yaşlarının ilerlemiş olmasını dikkate alarak Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya'ya 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti. CMK'nın "Sanığa verilecek güvence belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacak Kaya, ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne götürüldü.