Diyarbakır'da yoksullara yardım amacıyla 2006 yılında kurulan ve kurucuları arasında AKP'liler, CHP'liler, işadamları, belediye başkanları ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de bulunduğu Sarmaşık Derneği hakkında Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı KCK soruşturması başlattı. Soruşturma kapsamında derneğin kuruluş çalışmalarında yer alan ve ilk yönetim kurulu üyeleri arasında bulunan 12 Nisan 2010 yılında kansere yenik düşen gazeteci-yazar Evrim Alataş'ta ifadeye çağrıldı.

KCK'nin ismi henüz yokken Diyarbakır'da yoksullara kuru gıda yardımı yapmak amacıyla 2006 yılının başında kurulan Sarmaşık Derneği hakkında Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı soruşturma KCK soruşturması başlattı. Soruşturma kapsamında derneğin ilk yönetim kurulu üyeleri ve kurucuları ifade çağrıldı.

Açılan soruşturma kapsamında şu ana kadar 31 kişinin savcılığa polis nezaretinde giderek ifade verdikleri öğrenilirken, derneğin ilk yönetim kurulu üyesi olarak kuruluş çalışmalarında yer alan ve yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 12 Nisan 2010 tarihinde Diyarbakır'da yaşamını yitiren gazeteci-yazar Evrim Alataş hakkında da arama kararı çıkarıldı.

Yürütülen soruşturma kapsamında ifadeye çağrılanlara Sarmaşık Derneği'nin KCK denetiminde olup olmadığı, gıda yardımı yapılan ailelerin yüzde 54'ünün PKK sempatizanı olup olmadığı, yardım edilenlerin nasıl tespit edildiği yönünde savcının sorular sorduğu öğrenildi.

Diyarbakır'da her gün açlık sınırındaki 3 bin aileye kuru gıda yardımında bulunan ve Van'da yaşanan depremin ardından 1000 depremzedeye düzenli olarak gıda yardımında bulunan Sarmaşık Derneği'nin kurucuları arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP eski Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Raif Türk, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fuat Hayri Demir, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Fikret Öcal, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu da bulunuyor. (ANF)