DİSK Genel Başkanı Kani Beko hakkında açılan "Cumhurbaşkanı'na hakaret" davasının ilk duruşması Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Kani Beko ve taraf avukatları katıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta yaşanan bombalı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada sarf ettiği “Ey Erdoğan, faşist Erdoğan IŞİD’e kınama açıklaması yapmadın. 33 genç için yas ilan etmedin” sözleri için 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava 17 Mayıs 2016 tarihine ertelendi.

Beko, duruşmasındaki ifadesinde davaya söz konusu olan açıklamanın politik eleştiri olduğunu ifade ederek “Faşist tanımlaması düşünce özgürlüğü kapsamı içindedir” dedi.

Beko şöyle konuştu: “En genel tanımıyla, faşist, sadece kendi düşüncesinin doğru olduğuna inanan ve diğer insanların düşüncesine saygı göstermeyen hatta diğer insanları da kendi gibi düşünmeye zorlayan kişilere denir. Faşizmde, toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Basın ve yayın kuruluşlarının mevcut ideolojiye göre yayınlar yapması zorlanır. Hakim görüşe zıt düşünceler ve muhalif seslerin çıkması çeşitli baskı unsurlarıyla önlenir.

“Aykırı yayın yapanlar sansürlenir, kapatılır veya başka türlü yollarla engellenmeye çalışılır. Böylece hakim düşüncenin karşısına farklı düşüncelerin çıkmasının önüne geçilir ve tek tip düşünce, toplumda baskın hale getirilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerek başbakanlığı, gerekse de cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleştirdiği politik söylemi ve icraatları kendisi gibi düşünmeyen, inanmayan ve davranmayan insanları, dini ve etnik toplulukları, siyasi partileri ve grupları, sendikaları, dernekleri ötekileştirmenin, ‘hain’, ‘terörist’ ve ‘bölücü’ ilan etmenin örnekleri ile doludur.  Örnekler çoğaltılabilir… Sadece bizlerin ve sizlerin yaşadığı örnekler dahi ‘faşizm’ ve ‘faşist’ tanımları içine fazlasıyla sığmaktadır” dedi.

(Kaynak: Evrensel)