14 Nisan 1995 günü ifadeleri olduğu gerekçesiyle Midyat Jandarma Komutanlığı tarafından ifadeye çağrılan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Kerşafê köylüleri Abdulkadir Demir, kardeşi Şakir Demir, Mehmet Emin Atuk ve Hizni Bilmen’in, gözaltına alınmalarından bir gün sonra 15 Nisan'da askerler köyü ablukaya alarak ağır silahlarla taradı.

İHD Mardin Şube Başkanı Av.Erdal Kuzu'nun 2009 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına, Albay Hilmi Kahraman'ın Midyat Jandarma Komutanı olduğu 94-96 yılları arasında JİTEM tarafından kaçırılarak kaybettirilen sivillerin akıbetlerinin ortaya çıkarılması, faillerinin tespiti ve kaybetmelerin bir devlet konsepti olarak örgütlü bir biçimde yapıldığına yönelik olarak sunduğu suç duyurusu dosyası Savcılık tarafından kabul edildi.

Dosyanın kabul edilmesi ardından 1995 yılında kaybedilen Mehmet Emin Atuk, Abdulkadir Demir, Hizni Bilmen ve Şakir Demir’in gözaltına alınmasından bir gün sonra Kerşafê köyünün askerlerce taranması ve köylülere işkence yapılması ile ilgili keşif karar alındı.

Bugün sabah başlayan keşfe İHD Mardin Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, Şube yöneticisi Av. Hüseyin Cangir, Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığının talimatıyla gelen Midyat Sulh Ceza hakimi ve keşif için oluşturulan özel bir ekip ile kaybedilenlerin yakınları katıldı.

Olay Yeri İnceleme ekipleri tarafından JİTEM tarafından kaybettirilen Mehmet Atuğ, Hizmi Bilen ve o dönemde köy muhtarı alan ve taranan evinden sağ kurtulmayı başaran Hasan Duru'nun evlerinde keşif yapıldı. Evlerde kurşun ve uçaksavar mermilerine rastlandı.

‘KAMYONLARLA CESET TAŞIYACAKTIK NASIL KURTULDUNUZ!'

Keşif sırasında tanık olarak dinlenen M. Emin Atuk'un eşi Fatma Atuk (70) “bizi silahlarla taradılar, ailece banyoya saklanarak kurtulduk. Daha sonra evlerimize giren askerler 'biz bu köyden kamyonlarla ceset taşıyacaktık. Siz nasıl kurtuldunuz diyerek bizleri dövmeye başladılar” dedi.

'DÖNEMİN TÜM SORUMLULARI YARGILANMALI'

Keşif çalışmasının ardından bir açıklama yapan İHD Mardin Şube Başkanı Av.Erdal Kuzu, 1995 yılında Kerşafê köyünde gözaltına alınarak kaybedilen 4 köylünün akıbetlerinin ortaya çıkarılması ve o gün köyde yaşananları tespit etmek amacıyla bir keşif çalışması gerçekleştirildiğini belirtti.

93-96 yılları arasında devlet adına hareket eden ve kamuoyunda JİTEM olarak bilinen cinayet şebekesinin Midyat'ta 13 kişiyi gözaltına alarak kaybettiğini kaydeden Av. Kuzu “bunlardan 4’ü Kerşafê köylüleridir. Ayrıca bu köyde iki yargısız infaz olayı da gerçekleştirilmiştir” dedi.

Bugünkü keşfin sözkonusu olaylara ilişkin delil toplama amacıyla yapıldığını ifade eden Erdal Kuzu,şöyle devam etti: “Aradan geçen zamanda kamu makamlarının delillerin keşfine ilişkin böyle bir çalışma yapmaya başlamalarını olumlu karşılıyoruz, fakat tüm bölgede olduğu gibi Midyat'ta da merkezi olarak karar altına alınmış cinayetler gerçekleştirildi. Biz buradan bir kez daha söylüyoruz; bu soruşturmanın o dönemin devlet konsepti altında imzası bulunan başta MGK üyeleri, Cumhurbaşkanı ve Başbakanları da kapsaması gerektiğini düşünüyoruz.”

Kerşafê köylülerine dair raporun yakın zamanda geleceğini aktaran Av.Kuzu ''umarım bu raporların sonucunda köylülerin akibeti aydınlanır ve soruşturma daha da derinleştirilir” diye konuştu.

'SORUŞTURMA BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI'

Dosyalarda zaman aşımı gibi bir riskin hala söz konusu olduğuna dikkat çeken Av.Kuzu “bu nedenle bu soruşturmanın bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Türkiye de toplumsal bir barış olacaksa bunun en önemli yollarından biri geçmişle hesaplaşmaktır” dedi.

Av.Kuzu son olarak ''Biz insan hakları savunucuları olarak devletin bir an önce geçmişi ile hesaplaşmasını yaşanan olayların aydınlatılarak sorumlularından hesap sorulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Keşif ardından mahkemenin rapor hazırlaması bekleniyor. (ANF)