Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), yaklaşık 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren 2016-2017 Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine ilişkin taleplerini açıkladı. KESK üyesi emekçiler, 15 Temmuz’da tüm yurtta sokağa çıkarak bordro yakacaklarını duyurdu.

‘ERTELENMELİ'

Begüm Yılmaz’ın BirGün’de yer alan haberine göre, KESK Genel Merkezi’nde dün düzenlenen toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, henüz hükümetin kurulmamış olmasından ötürü, 1 Ağustos’ta başlayacak olan görüşmelerin eylül ya da ekim ayına ertelenmesi gerektiğini belirtti. Memur-Sen ile AKP hükümeti arasında imzalanan, 2014-2015 yıllarını kapsayan toplusözleşmenin kamu emekçileri açısından ciddi hak kayıplarına neden olduğunu dile getiren Özgen, “Oldubittiye getirilen bu sözleşme ile emekçiler ilk defa enflasyon farkı almadı. Yapılan bir satış sözleşmesiydi ve bu satış sözleşmesinin faturasını hâlâ ödüyoruz” dedi.

‘YILIN BİR AYI ANGARYA'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, 2014 yılı enflasyonunun yıllık yüzde 8,17 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Özgen, maaşlarında yıllık ortalama yüzde 5,2 artış yapılan kamu emekçilerine enflasyon farkı verilmediğini hatırlattı. Sadece enflasyon farkından dolayı kamu emekçilerinin 2014 yılında en az yüzde 3 kayıp yaşadığını söyleyen Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız hesaplamalar, kamu emekçilerinin yaşadığı kaybın ortalama bir maaş tutarında olduğunu gösteriyor. Kamu emekçileri 2014 yılında 12 ay çalıştı ama 11 ay maaş aldı. Bir ay angarya çalıştılar.”

'YENİ YASA YAPILMALI'

Toplu sözleşme sistemini düzenleyen yasanın iflas ettiğini de belirten Özgen, "oluşturulacak yeni hükümetin ilk işinin kamu emekçileri ve emeklilerine kulluğu dayatan köhne yasanın tarihin çöplüğüne atılması olması gerektiğini" kaydetti. Özgen, ILO sözleşmeleri, AİHM kararları çerçevesinde, evrensel sendikal normlara uygun, özgür toplusözleşme hakkını kapsayan bir yasa yapılmasını istedi.

'ALİ CENGİZ OYUNLARI'

Özgen, altı aylık dönemlerin son aylarında TÜİK’in enflasyon farkını düşük ödemek için enflasyonu düşük çıkarma konusunda 'ustalaştığını' belirterek, zorunlu tüketim maddelerine yapılan zamları görmemekte direttiğini söyledi. 2011-2014 arası üç yıllık dönemi örnek gösteren Özgen, o dönemlerde elektriğe yüzde 40 zam yapılırken, kamu emekçisinin maaş artışının yüzde 17 dolayında kaldığını anımsattı. Özgen, hükümetin emekçi ve emeklilerin alacağı üç beş kuruşa göz diktiğini ve bunun için Ali Cengiz oyunlarına başvurmaktan kaçınmadığını ifade etti.