45’inci gününe giren Kamp Armen direnişiyle ilgili hiçbir gelişme yaşanmadığını belirten Nor Zartonk “Kamp Armen neden hala iade edilmedi?” diye sordu. Dayanışma, 26 Haziran günü Tünel Meydanı’nda bir yürüyüş düzenleyecek.

Nor Zartonk üyeleri, 45’inci gününe giren Kamp Armen direnişine ilişkin Cezayir Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Sayat Tekir, Alex Kalk, Diren Cevahir Şen, Murad Mıhçı ve Burak Özgüner katıldı.

‘Oyalamaya son! Kamp Armen Ermeni halkına iade edilsin” pankartının asıldığı toplantıda Ermenice konuşan Nor Zartonk üyesi Sayat Tekin, süreci ve yaşanan gelişmeleri anlattı.

Toplantıda basın açılamasını okuyan Diren Cevahir Şen şunları ifade etti:

‘KAMP ARMEN ERMENİ HALKINA İADE EDİLMEMİŞTİR’    

“Tam 45 gündür, devlet tarafından planlı bir şekilde el konularak çürümeye bırakılan ve direnişle birlikte tekrar canlandırdığımız Kamp Armen için nöbetteyiz.

“Kamp Armen’in tapu sorununun çözülmesi için yürütülen müzakere süreci şeffaf bir şekilde yürütülmemiş, hiçbir resmi dayanağı olmayan bilgilerle kamuoyu, basında yer bulan yanlı haberlerle, verilen demeçlerle yanlış yönlendirilmiştir. Tekrar beyan ediyoruz: Kamp Armen Ermeni halkına iade edilmemiştir.”

SORULAR

Şen, basın açıklamasında muhattaplara sorular sordu. Sorulardan bazıları şöyle:

* Ahmet Davutoğlu’na soruyoruz: Ermeni Soykırımı’nda yaşanan tüm olaylarla ilgili olarak, “Daha önce resmi yaklaşım Türkiye’de böyle bir olay yaşanmadı şeklindeydi. Halbuki yaşanmış şey yaşanmıştır ve onu yok saymak ortadan kaldırmaz.” diyen Davutoğlu, bu kamğın asıl sahibi olan Ermeni halkına ısrarla tapu devrini gerçekleştiremeyerek, inkarcı politikadan uzaklaştığını nasıl düşünmektedir? Devletçe el konulan Kamp Armen, neden Davutoğlu’nun partisi tarafından seçim malzemesi haline dönüştürülmüştür.

* Markar Esayan’a soruyoruz: Tapu devrine ilişkin en ufak bir somut adım atılmamış olmasına rağmen, Daily Sabah’taki köşesinde ‘Tuzla Ermeni Yetimhanesi meselesi nasıl çözüldü?’ başlığıyla kaleme aldığı yazısında ve birçok gazeteye kasıtlı ve bilinçli olarak yanlış bilgi vererek neden kamuoyu bilgisini yanlış yönlendirmiştir? Neden yanlış ve asılsız ifadelerle Kamp Armen üzerinden seçim propagandası yapmıştır?

* İdris Güllüce’ye soruyoruz: Davutoğlu’nun kendisine verdiği talimat nedir? Kampın vafa iadesi için ne gibi girişimleri olmuştur?

* Kadir Topbaş’a soruyoruz: Davutoğlu’nun kendisine ne görevi vermiştir? Yüzlercesinde olduğu gibi el konulan bu yetimhanenin tapu devri konusunda ne gibi adımlar atılmıştır?

* Adnan Ertem’e soruyoruz: Kendisinin sunduğu kamulaştırma hala neden gerçekleştirilmeyerek tapu vakfa devredilmemektedir?

* Şadi Yazıcı’ya soruyoruz: Kamp Armen’in yıkım ruhsatı iptal edilmiş midir?

‘DEVLET ÖZÜR DİLEYEREK ERMENİ HALKINA DEVRETMELİ’   

Açıklamanın ardından konuşan Nor Zartonk üyesi Alexis Kalk, mağduriyeti yaratanın ve çözecek olanın devlet olduğunu vurgulayarak, “Asıl çözüm devletin kampı özür dileyerek Ermeni halkına devretmesidir. Ama bir şahsın hayırseverliğine yoruluyor. Ancak gelinen noktada o yöntem de tıkandı. İki haftadır hiçbir gelişme yok” diye konuştu.

‘İADE EDİLMESİNİ BİZ LÜTUF OLARAK GÖRMÜYORUZ’       

Kamp Armen Dayanışması üyesi Burak Özgüner ise şunları söyledi:

“Bu tapunun devri gerçekleştirilmiş olsa bile bu devlet tarafından ya da mülk sahibi olduğu iddia edilen kişi tarafından Ermeni halkına sunulmuş olan bir lütuf olmayacaktır. Bu zaten halihazurda devletin kanunuyla mevzuatıyla gasp edilmiş bir mal. Bunun iade edilmesini biz lütuf olarak görmüyoruz.

“Bu konuda yüzlerce örnek varken Anadolu’da İstanbul’da Türkiye’nin dört bir yanında bunların tamamının iade edilmesi gerekiyor. Israrla iade edilmediğini görüyoruz. 45 günden beri direnişimiz devam ediyor. Çeşitli beyanlar var. Şeffaf yürütülmeyen bir müzakere süreci var. Orada sadece Ermeni halkı yok. Ermeni halkının dostları da var.”

26 Haziran Cuma günü saat 19.30’da Tünel’den Galatasaray Meydanı’na bir “Kamp Armen” için ikinci dayanışma yürüyüşü düzenlenecek. (İMC TV)