Aralarında Hrant Dink’in de olduğu yetim Ermeni çocuklarının yetiştiği Tuzla Ermeni Yetimhanesi Kamp Armen yıkılmak isteniyor. Kampın yerine lüks villalar yapılması planlanıyor.

Kampın bu nedenle mayıs ayı sonunda tahliye edilmesi gündemde.

Buna karşın, Kamp Armen’den kalan son izlerin de yok edilmemesi için bir

ÇOCUKLAR HAYAT VERDİ

Bir zamanlar Gedikpaşa Ermeni Yetimhanesi'ne bağlı olarak Ermeni çocuklarının gittiği bir yaz kampı olan Kamp Armen çocukların emeğiyle var edilmiş bir yapıydı.

Kampta kalan çocuklar inşa sürecinde de katılmış, denizden kum taşımış; içinde yaşarken kendine yeten bir dünya yaratmıştı.

Kamp Armen içinde yetiştirdikleri hayvanlarla, büyüttükleri meyve ağaçlarıyla, aralarındaki işbölümüyle barındırdığı çocukları hayata hazırlayan, sürdürülebilir bir hayat veren bir eğitim merkeziydi.

Devlet baskısıyla 1983’te kapatıldı.

YETERSİZ KANUN

2011’de azınlık vakıflarının 1974'ten itibaren el konmaya başlanan taşınmazlarının iadesini, üçüncü şahıslara geçen taşınmazlarının da belirlenecek bedel üzerinden tazminini düzenleyen bir kanun hükmünde kararname çıktıysa da Kamp Armen bu düzenlemenin sınırlarının dışına kaldı.

28 Ağustos 2011’de Resmi Gazete'de yayınlanan kanun hükmünde kararname, azınlık vakıflarının 1936 beyannamesinde zikredilen ama o zaman tapuda kaydı bulunmayan veya daha sonra el konulan gayrimenkullerin iadesini sağlıyordu.

Kamp Armen'in arazisi Gedikpaşa’daki Ermeni Protestan Kilisesi tarafından 1961’de, Tuzlalı Durmaz ailesinden alındı ve kilise adına tescil edildi.

Senelerce çok sayıda yetim Ermeni çocuğa yuva olmuş bu kamp, yıllar sonra azınlık vakıflarının mal edinemeyeceği gerekçesiyle yetimhanenin elinden alındı ve satıldı.

Zaman içinde arazi birden fazla kez el değiştirdi. Zaman zaman yeni sahipleri üzerine yapılacak projeler planladıysa da bunlar hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Hiçbir dönemde restorasyon izni verilmeyen kamp binası yıllarca atıl durumda kaldı.

EMEĞİ GEÇENLERİN YAŞATTIĞI TARİH

Kamp Armen’de yetişmiş, kimi Türkiye’de kimi yurtdışında yaşayan insanlar kampı hiçbir zaman gerçek anlamda terk etmedi.

Kampı kolladılar, binayı ayakta tuttular, yılda bir gün kamp alanında bir araya gelmeye devam ettiler. (Bianet)

* Ermenistan-Türkiye Sinema Platfomu'nun katkılarıyla hazırlanan ve kampın çocuklarının anlattıklarından hareketle çekilen Kamp Armen üzerine yapılmış Kaybolmayın Çocuklar adlı filme buradan ulaşabilirsiniz.